A porszívó HEPA szűrő kiemelkedő hatékonysága vitathatatlan, éppen ezért ennyire elterjedt. Számos porszívó modellben található ilyen filter, aminek olykor szükséges a tisztítása, de egy idő után a csere is esedékessé válik.

Hogyha ezeket a dolgokat figyelmen kívül hagyjuk, akkor a porszívó HEPA szűrő tulajdonképpen teljesen értelmét veszti, hiszen teljesen beszennyeződik, elhasználódik.

HEPA szűrő tisztítása és cseréje

A tartozékok közül talán ez számít a legfontosabbnak, mivel ezen múlik, hogy mennyire volt hatékony a takarítás a porszívóval. Csak, hogy érzékeltetve legyen, mennyire előnyös a porszívó HEPA szűrő használata, elég azt megjegyezni, hogy még az olyan mikroszkopikus részecskék is fennakadnak benne, mint a dohányfüst vagy a poratkák. Nem véletlenül alkalmaznak HEPA szűrős porszívókat az egészségügyben is.

Véletlenszerűen elhelyezkedő sűrű szálszerkezetében a levegőnek kacskaringós utat kell megtennie, emiatt a szennyeződések fennakadnak és letapadnak benne.

Mivel többféle HEPA szűrő létezik, ezért fontos vásárlás előtt meggyőződni arról, hogy a porszívónkba melyik számít megfelelőnek. Általában HEPA 11 vagy 12-es szabvánnyal találkozhatunk, de az újabb modellekben már a 13-as is helyet kaphat. Minél nagyobb ez a szám, annál kevesebb mikron méretű részecskét enged át.

A porszívó HEPA szűrő tisztítása

Amikor azt tapasztaljuk, hogy a filter már megtelt porral, akkor azt enyhe ütögetéssel eltávolíthatjuk belőle egy erre megfelelő helyen. Érdemes körültekintően eljárni, mert ez nem a leghigiénikusabb feladat. Léteznek bizonyos mosható szűrők, amiket a csap alá tartva, vízsugár segítségével is ismét tisztává varázsolhatunk. A fő szabály ilyenkor, hogy ne használjunk semmilyen súrolóeszközt, kefét vagy szivacsot, mert azzal csak kárt tennénk a porszívó HEPA szűrő szerkezetében. A tisztítást követően sokkal jobb szívóerőt tapasztalhatunk.

Hogyha a kocogtatás nem segít a nem mosható HEPA szűrők esetében, akkor használhatunk sűrített levegő spray-t vagy kompresszort is a tisztításukhoz.

A sérült gégecső is ronthat a hatékonyságon

Mert először általában arra kezdünk el gyanakodni, hogy biztosan tele van a filter, hát ki kell tisztítani. Ezután viszont mégsem javul a porszívó hatékonysága. A porszívó gégecső szintén lehet sérült. Elég egy kisebb repedés vagy lyuk, ami jelentősen képes lerontani a porszívó hatékonyságát. Természetesen azt sem árt ellenőrizni, hogy nincs-e eldugulva a hajlatoknál a porszívó gégecső a felgyűlt és letapadt szennyeződések miatt. Ekkor kedvezőbb helyzet áll fent, mert a tisztítással elkerülhető az alkatrészek cseréje.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.