Akkumlátorgyártáshoz is használt lítiumot és más mérgező vegyi anyagot találtak a gödi kutak vizében, akár a Samsung-gyárból is származhat a veszélyes anyag. A gödi polgármester hiába kéri a helyi iparterület talaj- és vízvizsgálati dokumentumait, nem adják ki neki. Nagy kérdés, ha minden rendben van, akkor miért nem tudhat arról a lakosság, esetleg takarhatnak valamit?

Lítium és oldószer a vízben

Egy független szakértői vizsgálat olyan anyagok jelenlétét mutatta ki a gödi kutak vizében, amelyeket a Samsung-gyárban is használnak. Lítiumot és egy N-metil-2-pirrolidon (NMP) nevű oldószert talált mutattak ki. A Göd-ÉRT Egyesület által megrendelt vizsgálatok célja a talajvíz minőségének általános jellemzésén túl a gödi akkumulátorgyár vízminőségre gyakorolt hatásainak ellenőrzése volt – írja az Árlátszó.hu portál. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Három mintavétel

A mintavételre három, egymástól távol lévő kutat jelöltek ki Alsógödön és az Oázis lakóparkban; ezek a kutak a gödi Samsung-gyártól kb. 800–1000 méterre találhatók.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Akár a Samsung-gyárból is származhatnak

A vizsgálat során készült jegyzőkönyv és szakértői elemzés tanúsága szerint mindhárom vízmintában kimutatható volt a lítium, illetve az N-metil-2-pirrolidon viszonylag magas jelenléte, amelyek akár a Samsung gyárából is származhatnak. 

Toxikus hatás

A földtani közeg és felszín alatti vizek szennyezettség-vizsgálatáról szóló rendelet ugyan nem sorolja ezeket az anyagokat a veszélyes anyagok közé, biztonsági adatlapjuk alapján toxikus hatásúak és használatukat számos előírás szabályozza. Az NMP nevű oldószer bőr-, szem- és légúti irritációt okozhat, károsíthatja a születendő magzatot.

354 kg

A most végzett vízvizsgálatok szakértői véleménye szerint a légszennyező-anyagként kibocsátott NMP a talajra kiülepedve a csapadékvízzel mosódhatott be a talajvízbe. Az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszer szerint ebből az anyagból 2020-ban 354 kilogrammot bocsátott ki a gyár.

Több büntetés

A katasztrófavédelmi hatóság eddig öt alkalommal büntette meg a céget több mint száz tonna veszélyes anyag többszöri, engedély nélküli tárolása és használata miatt. Büntetést kapott a cég azért is, mert mérgező iszap folyt ki a gyár szennyvízkezelőjében. 

Nem adják ki az eredményeket

A talajvízbe jutott mérgező anyag jelenléte azért is aggasztó, mert Samsung-gyár vízjogi engedélyeit és ellenőrzéseit végző Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság nem adja ki az iparterületen lévő monitoring-kutak vizsgálati adatait. Nagy kérdés, ha minden rendben van, akkor miért nem tudhatják ezt meg a helyiek.

Elutasították a polgármestert is

Göd polgármestere, Balogh Csaba már tavaly októberben kérte a gödi iparterület talaj- és vízvizsgálati dokumentumait. A katasztrófavédelmi hatóság akkor azzal utasította el az adatok kiadását, hogy azok egyrészt a vizsgálatokat végző cég „szellemi tulajdonát” képezik, másrészt az újabb szikkasztótározók ügyében zajló vízjogi engedélyezési eljárások döntést előkészítő iratai, s ezért nem hozhatók nyilvánosságra. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció