Amint arról a BudaPestkörnyéke.hu is beszámolt a Sberbank csődje miatt hatalmas bajba került Pilisvörösvár. Mint megírtuk a bank végelszámolása miatt a város nem jut hozzá az 1,6 milliárdnyi vagyonához, pedg ez a pénz elengedhetetlen fontosságú lenne a zavartalan működéshez.

Tárgyaltak a Belügyminisztériummal

“A városvezetés még március 4-én tárgyalt a Belügyminisztériumban a Sberbank végelszámolása miatt szükséges intézkedésekről; arról, hogy az Önkormányzat hogyan juthat hozzá mielőbb és maradéktalanul a Sberbanknál tárolt mintegy 1,6 milliárd forintos pénzvagyonához.” – írta az önkormányzat Facebook posztjában még március 7-én, a bejegyzsében pedig arról is írtak, hogy a banki végelszámolással érintett önkormányzatok közül Pilisvörösvár elsőként kapott lehetőséget az egyeztetésre. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nincs előrelépés

Azonban úgy tűnik, ez nem volt elegendő, ugyanis a Blikk információi szerint a város azóta a csőd szélére jutott, s ha péntekig nem kapnak minimum 700 millió forintot segítséget a Belügyminisztériumtól, akkor működésképtelenné válnak.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Kapcsolódó:

Nagy a baj

“Az Önkormányzat mostanra a lehetőségei határához ért, és a következő lépés megtételéhez állami segítség szükséges. A városvezetés bízik az állam további felelős szerepvállalásában. Abban, hogy március 18-i határidőig Pilisvörösvár rendelkezésre bocsájtják a működéshez szükséges pénzeszközöket, annak érdekében, hogy a város működőképessége biztosítottá váljon és ne kelljen leállítani a pályázatokon nyert és saját forrásból indított beruházásokat.” – áll abban a sajtóközleményben, amelyet a város a portál részére eljuttatott. A közleményben arról is írnak, hogy pénzügyi segítség 700 milliós részletének folyósítása biztosítaná például a lejárt számlatartozások kifizetését. A fennmaradó összegek folyósítását a működőképességgel összhangban május 13-ra és június 30-ra ütemezték.

200 milliós hitelkeret

“Az új bankszámlákon időközben a helyi adók befizetése is elkezdődött ugyan, de a lassan befolyó összegek messze nem bizonyulnak elegendőnek a város likviditásának biztosításához, így a 700 millió forintos áthidaló forrás mindenképpen szükséges.” – fejtik ki továbbá a közleményben, valamint arról is írnak, hogy az új banknál nemsokára 200 millió forintos hitelkerettel rendelkezik majd a város, azonban ennek felhasználását nem támogatják a vásorvezetők, hiszen a művelet akár havi többmillió forintos kamattörlesztés generálhat, ami csak nehezíteni a jelenleg kialakult helyzetet.

Lehetőségek

“A Belügyminisztériumnak megküldött dokumentumban két finanszírozási lehetőséget javasoltak a városvezetők. Az egyik, hogy a városunknak folyósított állami hitel törlesztését a Sberbanktól befolyó összegekből és annak ütemében fizesse vissza a város. A másik alternatíva szerint pedig az állam teljes mértékben kiváltaná a bank teljes tartozását. Ebben a konstrukcióban a bank közvetlenül az államnak fizetne.” – olvasható a város által küldött közleményben.

Ezt írta Buzinkay György

Pilisvörösvár nehéz helyzetéről Buzinkay György, aki az ellenzék közös képviselőjelöltje a Pilis-Dunakanyarban is írt egy hosszabb lélegzetvételű bejegyzést a közösségi oldalán. “Jövő héten csődbe megy Pilisvörösvár, ha nem adja meg neki az ígért támogatást a kormány. Mit jelentene, ha csődbe menne Pilisvörösvár?” – teszi fel a kérdést március 10-i poszjában a képviselő.

Mit jelent, ha csődbe megy a város?

Majd így folytatja a bejegyzését: “Mit jelentene, ha március 18-ig nem küldené a kormány az ígert támogatást a Sberbank csődje miatt? Nem működne március 21-től a városi konyha, így a gyermekek nem kapnának az óvodákban és az iskolákban ebédet. Nem működne a városgazda, aki tisztítja a várost, elviszi a közszemetet, üzemelteti a temetőt. 1,6 milliárd forint ragadt be a csődbement orosz banknál. Önmagában abszurd, hogy a Fidesz annyi mozgásteret nem hagyott az önkormányzatoknak, hogy szabadon, akár több bankban tartsák a pénzüket.”

Így került a Sberbankhoz a pénz

“Így történhetett az meg, hogy Pilisvörösvár eredetileg a Volksbanknál tartotta a pénzét, majd mikor ezt a bankot Magyarországon átvette az orosz bank, a város pénze is Sberbankhoz került. Putyin háborújának első magyar áldozatai azok voltak, akik a Sberbankban tartották a pénzüket. A kormány segítséget ígért a bajba került önkormányzatoknak, ám mai napig nem érkeztek meg az ígért támogatások. Most úgy áll a helyzet, hogy ha jövő hét péntekig, azaz március 18-ig nem utalja a kormány az ígért pénzt, akkor Pilisvörösvár csődbe megy. Nem hagyhatjuk, hogy Orbán barátjának, Vlagyimir Putyinnak Pilisvörösvár legyen a következő áldozata!”  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt a teljes bejegyzés:

Kiemelt kép: Pilisvörösvár – Forrás: BudaPestkörnyeke.hu