Most már biztos, hogy Budakeszin pestisjárvány pusztítja a vaddisznókat, szombaton ugyanis kimutatták az elhullott állatokban a betegséget. A vírust kirándulók terjesztik, mindenkit arra kérnek, aki az érintett területen jár, fertőtlenítse ruháját.

Százezrek olvasnak minket havonta! A BudaPestkörnyéke.hu segítségével 90 településen azonnal láthatóvá tesszük olcsón a hirdetését. Klikk ide!

A Budakeszi Erdészet elkerített vadászterületén talált öt elhullott vaddisznóból mutatta ki szombaton az afrikai sertéspestis vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma.

Az országos főállatorvos elrendelte a vadaskert kerítéssel határolt részén a vaddisznó-állomány felszámolását.

A betegség nem csak természetes úton, hanem illegális sertésszállítással, ragályfogó tárgyakkal és fertőzött húst tartalmazó élelmiszerekkel is gyorsan tovább terjedhet.  A sertéseket állati eredetű anyagot tartalmazó élelmiszerhulladékkal (moslékkal) tilos takarmányozni! Fontos, ha valaki sertésállományában hirtelen lázas megbetegedést, elhullást, vérzéses tüneteket észlel, 24 órán belül értesítse az állategészségügyi szolgálatot.

A vírust a kirándulók is továbbterjeszthetik, ezért a Nébih azt mondja, lehetőség szerint egyelőre ne látogassák az érintett területet. Általánosságban is fontos, hogy a látogatók ne hagyjanak élelmiszerhulladékot az erdőkben, valamint a cipőket, bakancsokat alapos tisztítsák, lehetőség szerint mossák le a kirándulást követően. A sertéspestis vírus egyébként emberre nem veszélyes.

Pénteken arról írtunk, hogy 170 vaddisznó pusztult le Budakeszin a járvány miatt. Itt olvashatsz róla

Kiemelt kép: illusztráció, BudaPestkörnyeke.hu