November másodikától a szórakozóhelyeken, vendéglátóhelyeken már nemcsak a felszolgálóknak, hanem a vendégeknek is kötelező lesz maszkot viselniük, azt csak az étel- és italfogyasztás alatt vehetik le. Ha valakit elkap a rendőrség bezárhatják a helyet, közben a focimeccseken emberek ezrei vannak maszk nélkül a lelátón. A németek elvégeztek egy kísérletet, megnézték mi történik egy stadionban, ha koronavírus-fertőzötteket ültetnek a nézők közé.

Kötelező a maszk

Orbán Viktor bejelentette, hogy hétfőtől új világ kezdődik. November másodikától a szórakozóhelyeken, a vendéglátó üzletekben, illetve sportrendezvények vendéglátó részein is kötelező lesz maszkot viselni. A maszkot kizárólag az étel, illetve az ital elfogyasztásának az idejére lehet levenni.

1 milliós bírság

A rendelet szerint, ha valahol megszegik a maszkviselési szabályokat, a helyet azonnal bezárathatják. Sőt míg eddig csak a jegyző rendelhetett el bezárást, most már a rendőrség is megteheti ezt. Enyhébb esetben 100 ezer és egymillió forint közötti bírságot kaphatnak vagy szimpla figyelmeztetést.

Lehúzhatják a rolót

Nemesvölgyi Attila, étteremtulajdonos szerint, hogyha valahol nem figyelnek oda a maszkviselési szabályokra, akkor a szektor jelenlegi helyzetében egy-két büntetés után nem kell már bezáratni a helyet, mert magától lehúzhatják a rolót – írja az Atv.hu.

Erősödik a félelem

A tulajdonos úgy gondolja, minden egyes szigorítással és emelkedő fertőzésszámmal eltöltött nappal erősödik az emberekben a félelem, az óvatosság és felelősségtudat, amivel együtt az étterembe járási kedv csökkenni fog.

Meccseken is kötelező

A kormány döntésének értelmében, a koronavírus-járvány miatt a labdarúgó-NB I mérkőzéseire kilátogató nézőknek kötelező az orrot és a szájat eltakaró maszk viselése.

Lehetetlen betartani

Az Újpest biztonsági igazgatója szerint lehetetlen folyamatosan betartani az új rendeletet, amely a meccseken is előírja a maszkviselést.

A szurkolókat nem érdekelte

Hiába kötelező a maszkviselés már a focimeccseken is, sok szurkoló hosszabb-rövidebb időre nem viselt maszkot a legutóbbi Ferencváros-Újpest mérkőzésen.

Vétettek a szabályok ellen

16 ezer szurkoló drukkolt a helyszínen. Mindegyik nézőnél volt maszk, csak úgy engedték be őket a létesítménybe, s bár a többség megfelelően használta, azért sok olyan drukker akadt, akik vétettek a szabályok ellen, pedig a hangosbemondó többször figyelmeztette a jelenlévőket.

Koronavírusos-fertőzöttek a nézők között

Kétezer friss negatív koronavírus-teszttel rendelkező önkéntes vett részt egy német kísérletben, hogy megtudják, hogyan terjed a koronavírus nagy tömegben, például egy focimeccsen vagy koncerten – írja a Hvg.hu

Fontos szabályok

Néhány szabály betartásával le lehet csökkenteni a fertőzés veszélyét – vonta le a végkövetkeztetést Stefan Moritz professzor. Eszerint:

  • soha ne engedjenek teltházas rendezvényt,
  • amennyiben lehetséges, inkább üljenek a résztvevők, mert így sokkal jobban lehet tartani a távolságot,
  • mindig, mindenki viseljen maszkot,
  • ha lehetséges, az ülőhelyeken fogyasszanak ételt és italt, illetve
  • célszerű megnövelni a beléptető helyek számát, mert ott is tumultus alakulhat ki.

Ez is érdekelhet:

Kiemelt kép: Étterem Budapesten – Fotó: BPK