Veszélyesek lehetnek a strandok és az uszodák járványügyi szempontból – ezt mondta egy immunológus. Az MTA tagja minden zárt helységben, ahol többen tartózkodnak, kötelezővé tenné a maszkviselést.

Falus András immunológus, a Magyar Tudományos Akadémia tagja szerint ha valamit szigorítani kell, az a beutazások ellenőrzése – mondta a szakember az Inforádiónak. Hiszen a szomszédos országokban elkezdődött a második hulláma a járványnak, és a világban is sok helyen nő a fertőzöttség.

Az immunológus szerint míg az első pillanatban kicsit túl lett reagálva márciusban a helyzet, amit természetesen az olasz, francia, vagy spanyol állapotokat tekintve nagyon is érthetőnek tart, addig most egy kicsit viszont túl könnyedén történik a nyitás.

A szakember nagy problémaként említette a strandokat, de nem a maszkviselés hiánya végett, hanem azért, hogy egyáltalán nyitva lehetnek. Fürdés közben, különösen egy nem nyílt vizes strand, vagy uszoda esetében nagy veszélyt lát.

Nemcsak a zárt helyeken tartaná érdemesnek a maszk viselését, hanem mindenhol, ahol néhány méteren belül több ember tartózkodik.

Falus András arról is beszélt, hogy Budapesten a metrón szinte nem is lehet embert látni maszk nélkül, a BKV megállókban és az üzletekben annál inkább.

Fontos a maszk

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológusa az ATV-n vasárnap este szintén arról beszélt, hogy nagyon fontos a maszkviselés, további szigorítását ő is helyénvalónak tekintené.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Leányfalui Strandfürdő