Egy „skinhead stílusjegyekkel rendelkező” társaság előbb cigit kért a marokkói férfitól, aki igyekezett kikerülni a konfliktust, majd menekülőre fogta, de utolérték, és földre vitték.

Négy férfi és egy nő támadt

Vádat emelt és börtönbüntetést indítványoz négy férfival és egy nővel szemben a Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség, akik egy marokkói férfira támadtak a származása miatt – írta a Magyar Főügyészség közleményében.

Belekötnek

A vádirat szerint a vádlottak egy – „skinhead” stílusjegyekkel rendelkező – társaság tagjaiként még 2020 decemberében a XIII. kerületben, az 1-es jelzésű villamos Róbert Károly körút és Reitter Ferenc utca megállójában figyeltek fel egy marokkói férfira, és elhatározták, hogy belekötnek. A BudapestKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Provokáció

Először a társaság 27 éves, ittas férfi tagja szólította meg. Azt kérdezte, tud-e magyarul, és tudna-e adni neki egy cigarettát. A sértett sejtette, hogy csak provokálni akarják. Erre a vádlottak megjelenéséből és magatartásából következtetett.

„Menjen haza”

Megpróbálta elkerülni a balhét, próbálta kikerülni a csoportot. Hárman azonban elkezdték kísérni, miközben azt kiabálták, hogy „menjen haza”, vagyis hagyja el az országot. A társaság női tagja dobütőket tartott a kezében, amelyeket fenyegetően a marokkói férfi irányába emelte.

Megkergették

A marokkói férfi folyamatosan hátrált, de körbevették, próbálták megütni. Amikor el akart futni, ketten kergetni kezdték, a többiek lemaradtak.

Az úttesten át menekült

A kergetőzés odáig fajult, hogy az áldozat az úttesten át akart menekülni. A túl nagy forgalom miatt azonban – ahogy a felvételeken is jól látszik – erre vajmi kevés lehetősége volt, csaknem elütötték.

A földön is ütötték

Így a támadói utolérték, lekerült a földre, több helyen ütést kapott. A sértettnek egy idő után sikerült felállnia, és az úttesten átrohanva elmenekülnie. A megtámadott 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Börtönbe mehetnek

A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség a támadókat csoportosan elkövetett, közösség tagja elleni erőszakkal vádolja, és velük szemben végrehajtandó börtönbüntetést indítványoz a vádiratban, továbbá azt is, hogy az egyik, korábban hasonló bűncselekmény miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt férfi előző büntetésének végrehajtását is rendelje el a bíróság.

El kell ismerniük bűnüket

A közlemény azonban kitér arra is, hogy a büntetések végrehajtásának felfüggesztésére az ügyészség kizárólag a büntetlen előéletű vádlottak esetében, csak a bűnösség teljes körű beismerése esetén lát lehetőséget. A BudapestKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Videó a támadásról:

Kiemelt kép: felvétel a támadásról az ügyészség videójából