Hétfőtől emelkednek a fővárosban a taxis tarifák: az alapdíj 700-ról 1000 forintra, a kilométerdíj 300-ról 400-ra, a percdíj pedig 75 forintról 100 forintra nő.

Módosították a taxirendeletet

A Fővárosi Közgyűlés április 13-án módosította a taxirendeletet. A 33 százalékos emelést a jelentős üzemanyagár-emelkedéssel, valamint a megnövekedett inflációval és a minimálbér emelkedésével indokolták. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Négy éve nem változtak a díjak

Az áremelés mértékét Kiss Ambrus, főpolgármester-helyettes azzal indokolta, hogy a taxik hatósági árai 2018 július 1-jén változtak utoljára. 

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Közgazdasági szabályok

Azt is mondta Kiss Ambrus, hogy erre az ágazatra is vonatkoznak a közgazdasági szabályok: ha drágább az üzemanyag és az azon kívüli maginflációs adatok is emelkednek, akkor erre reagálni kell.

Kevesebb taxis van a fővárosban

Míg 2020 márciusában, a pandémia kitörése előtt a taxisok száma 6754 volt a fővárosban, a legutolsó adat szerint már csak 5070 maradt belőlük, vagyis egyre nehezebb taxit kapni.

Mozgolódni kezdtek a taxisok

A taxisok február elején kezdtek mozgolódni, demonstráltak a tarifaemelés érdekében. Horacsek Róbert, a töntetést szervezők szóvivője emlékeztetett arra, hogy az utolsó tarifakorrekció, vagyis 2017 óta a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 15 százalékkal emelkedtek az árak, az üzemanyagok pedig 40 százalékkal drágábbak, mint 2017-ben.

Tüntetés az ablak alatt

Az első demonstráció után két héttel a taxisok a főpolgármester lakásához mentek, az ablaka alatt nyomták a dudát. Karácsony Gergely akkor erre így reagált: „Ma a taxisok egy része az ablakom alatt tüntet, mert emelni szeretnék a tarifákat.”

Nem emelhettek tarifát

A főpolgármester azt is írta, hogy, hónapok óta tárgyaltak a taxis szervezetek hivatalos képviselőivel egy esetleges emelésről, csak éppen eddig kormányzati jogszabály szerint, az önkormányzatok semmilyen díjat sem emelhetnek.

Huzavona

A huzavona után végül a kormány engedélyezte a taxis díjak emelését, így nem került sor még nagyobb taxis tüntetésre, amitől a rendszerváltás óta minden kormány fél.

Majdnem minden követelés teljesült

A taxisok egyébként most azt szeretnék volna, hogy a 700 forintos kiállási díjat 1000 forintra, a 300 forintos kilométerdíjat 500 forintra, a percdíjat pedig 75-ről 100 forintra emelhessék. Lényegében minden követelésük teljesült, a kilométerdíj kivételével, hiszen az 500 helyett 400 forintra nőtt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Fotó: BPK