A szennyvízvizsgálatok alapján nőni fog a koronavírusos esetek száma a következő napokban Budapest déli és központi területein – ez derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ friss vizsgálataiból, amelyben a koronavírus örökítőanyagának mennyiségét figyelik a szennyvízben.

A szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését, vagyis a szakemberek előrejelzése szerint erre kell számítani a következő napokban, míg a többi mintavételi helyen stagnál az örökítőanyag mennyisége – olvasható a kormányzati honlapon.

Sok múlik azon is, hogy kiket tesztelnek a betegségre, hiszen bő egy héttel ezelőtt a szennyvízminták alapján nem jósolták a megbetegedések számának növekedését, az mégis megtörtént – írja a 24.hu.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ május óta végez szennyvízvizsgálatokat az új koronavírus örökítőanyagának kimutatására. A vizsgálatok Budapesten kezdődtek, jelenleg a három budapesti szennyvíztelepen, a megyeszékhelyeken és néhány más vidéki városban vesznek rendszeresen mintát.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ által végzett szennyvízvizsgálatok eredményei és a megnőtt pozitív esetszámok azt mutatják, hogy a járvány nem ért véget, ezért nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása.

Kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet, a maszkot viseljük az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön.

Az együtt szórakozó fiatalok ne igyanak közös üvegből, és ők is tartsák az általános óvintézkedéseket. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be.

Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, baráti, családi és egyéb találkozókra, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.

Ha mindezeket betartjuk, akkor el tudjuk kerülni a fertőzés továbbterjedését és a további korlátozó intézkedések bevezetését.

Kiemelt kép forrása: MTI/Árvai Károly