Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere szombat éjszaka kiadott közleményben azt írja, Szentendre város polgármestereként, azt várom el a kormány illetékeseitől, hogy a jövőben egyértelmű válaszokat kapjunk a fontos kérdésekre, mert csak ezzel összhangban tudjuk mi is megtenni a helyben szükséges intézkedéseket.

Szentendre polgármestere azt követően adta kia nyilatkozatát, hogy Orbán Viktor bejelentette péntek éjszaka, hogy a diákoknak nem, csak a tanároknak kell bejárniuk az iskolába, hétfőtől pedig az ország átáll digitális oktatásra.

Ahogy azt elsőként a BudaPestkörnyéke.hu hírportál is megírta, a miniszterelnök semmit nem mondott az óvodákról, ahová szintén kötelező a gyermekeknek járni, illetve a bölcsődékről.

A szentendrei polgármester a miniszterelnök bejelentését követően, szombat hajnalban kiadott közleményében ez áll: „Sokakat váratlanul, felkészületlenül ért a döntés, melynek hátteréről még keveset tudunk. Viszont még kevesebbet tudunk a további konkrét lépésekről, s azok következményeiről – írja.

Fülöp Zsolt hozzáteszi: „Egy biztos – bár a bejelentés során erre nem hangzott el utalás-, március 16-tól nemcsak városunk iskolái maradnak zárva, hanem szükségszerűen, óvodáink sem lesznek látogathatók, és bölcsődénk sem fogad majd gyerekeket.

Szentendre város polgármestereként, azt várom el a kormány illetékeseitől, hogy a jövőben egyértelmű válaszokat kapjunk a fontos kérdésekre, mert csak ezzel összhangban tudjuk mi is megtenni a helyben szükséges intézkedéseket, és csak így tudjuk megfelelően tájékoztatni városunk polgárait.” – írja a szentendrei polgármester.

A helyi óvodák, iskolák bezáratásával a szentendrei polgármester elébe ment annak a kormányrendeletnek, amely a miniszerelnök sajtófőnöke szerint várhatóan szombat este fog megjelenni és az óvodák, bölcsődék bezárásáról rendelkezhet.

Budapesten is bezárnák az óvodákat, bölcsődéket

Karácsony Gergely, főpolgármester szombat délutánra összehívta a fővárosi operatív törzset. A közösségi oldalán így fogalmaz: „A kormány végre meghozta az egyedül lehetséges döntést az iskolák bezárásáról. Számos kérdés azonban megválaszolásra vár, ezért az önkormányzatok nagyon várják a vonatkozó kormányrendelet megjelenését.

Különösen azért, mert a pár nappal korábban megjelent rendelet kifejezetten tiltja, hogy az önkormányzatok által üzemeltetett óvodák is bezárjanak, márpedig az összes intézmény zárásának lenne értelme.

Sok kérdést kell tisztáznunk, felelős döntést hoznunk a közétkeztetés és a szociális ellátás területén, a bölcsődéket, óvodákat illetően, a közösségi közlekedésben, de az idősgondozásban és a hajléktalanellátás terén is. Ezért ma délutánra összehívtam a fővárosi operatív törzset és valamennyi kerületi polgármestert. A döntéseinkről természetesen azonnal tájékoztatást adunk. Vigyázzunk egymásra, Budapest teszi a dolgát! – fejezi be friss közleményét a főpolgármester.

Budapesti Önkormányzatok Szövetsége már pénteken javasolta, hogy a koronavírus miatt az önkormányzati bölcsődék és óvodák vezetői bármely indokra hivatkozva adjanak szünetet a gyerekeknek. A BÖSZ elnöksége március 16-ra rendkívüli közgyűlést hívott össze. Itt közös ajánlást akarnak megfogalmazni a bölcsődék, óvodák, alap-és középfokú oktatási intézmények bezárása érdekében – írja az Index.

Orbán pénteki bejelentése után Horváth Csaba, zuglói polgármester Facebook-posztjában követelte, hogy a kormány döntsön a bölcsődék, óvodák bezárásáról is. Déri Tibor, Újpest momentumos polgármester az Indexnek úgy fogalmazott, “nem tudjuk bezáratni a kormány jóváhagyása, a rendelet módosítása nélkül az óvodákat, mert tartunk tőle, hogy az az intézmények oktatási normatíváinak megvonásával járna”. 

De Déri a bölcsődékben való szünet elrendeléséről már döntött, és hozzátette: “amennyiben a szülő úgy dönt, hogy nem szeretné óvodai közösségbe adni gyermekét, a gyermek felügyeletét meg tudja oldani, abban az esetben lehetőséget biztosítunk a szülőknek arra, hogy a törvény által megengedett hiányzáson felüli napokat igazolja”.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás:MTI/Veress Nándor