Mióta az emberiség földműveléssel foglalkozik mindig része a gyümölcsök különböző módon történő erjesztése annak érdekében, hogy azok a nekünk szükséges alkoholtartalommal rendelkezzenek. Azonban manapság a fogyasztás mellett bele sem gondolunk, hogy mennyi fáradságos munka lehet egy-egy palack elkészítésében. Nézzük meg, hogyan foglalkoznak a borkészítés legalapvetőbb elemével, a szőlővel.

Amikor szőlőültetvényekkel és szőlőtermesztéssel kezdünk el foglalkozni, számos tényezőt kell figyelembe venni, amely a minőséget és a növény fejlődésének folyamatát befolyásolhatja. Ezeket különböző csoportba tudjuk sorolni: a környezeti adottságok, valamint a személyesen hozzáadott gondozás és munka módja. 

Ezek gondos figyelembevételével, különböző területeken egészen egyedi, ugyanakkor hasonlóan kiemelkedő minőségű szőlő, majd pedig bor készíthető. Az általános jellemzők ismertetése mellett, azok mentén haladva Magyarország legkisebb, de egyben nagy múltú, különleges borvidékét, a Nagy- Somlói Borvidéket is érdemes megismerni.

Tekintsük át, mik is ezek a tényezők!

Az első a domborzati viszonyok. A szőlőültetvények alapvetően a dombsági, hegyvidéki területeken fordulnak elő, az északi félgömbön a déli lejtőket, a déli félgömbön az északi lejtőket előnyben részesítve. Ezen alapgondolat ellenére azonban találhatunk szőlőt síkvidéken is. Ilyen például hazánkban a Kunsági borvidék. Országunkban ezek a területek 150-400 méter között helyezkednek el, de forró éghajlatú vidékeken akár 1000 méterig is nyúlhatnak a borvidékek.

A domborzatból és az éghajlatból adódóan fontos a folyók, tavak közelsége, a csapadékmennyiség, illetve a napsütéses órák száma. A növény számára ideális általános középhőmérséklet 9-21°C között van, ezen belül is tudunk zónákat elhatárolni. Annak megfelelően, hogy melyik fajta számára mi a legjobb.

Fontosnak tekinthetők a terület talajadottságai, hiszen a szőlőnek mélyre nyúló gyökérzete megkívánja azt. A talaj minőségi, humusz- és ásványi anyag tartalma mind-mind befolyással bírnak a növényre. A magyar borvidékeinkre jellemző, hogy jó részük tengervízi vagy édesvízi üledékből felépülő kőzettömegeken található. Előfordulhat az is, hogy többféle talajváltozat fed le egyetlen borvidéket.

A környezet után érdemes még figyelembe vennünk az úgynevezett emberi tényezőt. Miután megtörténik a piaci igények felmérése, a borvidékre jellemző fajta kiválasztása és összehasonlítása, hogy kompatibilis-e az adott talaj minőségével, jöhetnek a gyakorlati munkák.

A telepítés lépései az alábbi sorrendben történnek: talajelőkészítés, alaptrágyázás, mélyszántás, majd pedig az ültetés és a támrendszer építése. Ezek után a szőlő különböző fejlődési szakaszaihoz mérten kell gondos alapossággal elvégezni a teendőket. Ez magába foglalja a metszést, a hajtásbefűzést, a hajtásválogatást, a sorköz-, soraljművelést, illetve nem szabad megfeledkezni a megfelelő növényvédelemről sem. A nyár végéhez közeledve, az érettségi szintnek megfelelően a szüreti időpont megválasztása marad hátra.

Következzen most a Somlói borvidék bemutatása. A Nagy- Somlói Borvidék alig 600 hektárnyi területet ölel fel, mégis egészen különleges vidéke hazánknak. Egykor tűzhányó hegy volt, melyet mára a szőlő ölel körbe. A hegy a Kisalföld és a Bakony találkozásánál található, a Balatontól északra fekvő vulkáni kúpok közül a legtávolabbi, a tengerszinttől 431 méterre emelkedik ki. Határos települései Doba, Somlószőlős, Somlójenő, Somlóvásárhely. Klímája nagy mértékben egyezik a régió többi részén tapasztalhatóval, köszönhetően a közelben húzódó domb- és hegyvonulatoknak, valamint a Marcal folyó együttes hatása biztosítja a kiegyenlített, szélsőséges éghajlati hatásoktól mentes környezetet. Korai tavasz és enyhe tél jellemzi.

A borkultúra Magyarországon igen fejlett. Szinte minden alkalomhoz találunk megfelelő bort, ami jól illeszkedhet az eseményhez. Nagy segítségünkre van, hogy a Sparban például a sokat emlegetett borvidékek szerint kategorizálva vannak a borok, így könnyedén megtalálhatjuk a mi szájízünknek megfelelőt. Emelkedetté teheti a hangulatot, ha a borokhoz megfelelő sajtot vagy diót párosítunk, ami pozitívan kiemeli az adott bor jellemző tulajdonságait.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company Media Group hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.