Bravúros életmentést végezett a terézvárosi kapitányság két rendőre. Járőrözés közben észrevettek egy kisebb tömörülést, lefékeztek, odamentek, látták, hogy egyidősebb nő fekszik a földön, őt állták körbe. Azonnal hozzákezdtek az életmentéshez, a 75 éves amerikai turista ugyanis infarktust kapott Budapesten.

Gyanús csődület

Tóth Norbert őrmester, a 6. Kerületi Rendőrkapitányság járőre és társa, Mihály Roland őrmester, aki jelenleg az Rendőrképző Akadémia tíz hónapos, adyligeti járőrképzésének gyakorlati idejét tölti, nem hezitált, amikor gyanús csődületet láttak a pesti belvárosban, a Munkácsy Mihály utcában. A járókelők egy idős hölgy köré csoportosultak, a rendőrök pedig habozás nélkül akcióba lendültek. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 252 ezernél is többen követnek minket.

Emlékezetes eset

“Június 4-én este történt, mi gépkocsizó járőrként végeztük a feladatunkat a kerületi kapitányság illetékességi területén. 18 óra tájban jeleztük a tevékenységirányítási központnak, hogy szeretnénk megkezdeni a kötelező pihenőidőnket, amit engedélyeztek is, így elindultunk a kapitányságra” kezdett az emlékezetes eset felidézésébe Tóth őrmester.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Ők az életmentő rendőrök

Forrás: Police.hu

Baj történt

Az Andrássy úton haladva, a Munkácsy Mihály utcánál figyeltek fel egy 6-8 fős amerikai turistacsoportra, mintha körülálltak volna valakit vagy valamit. A tapasztalatuk azt súgta, baj történt, így megálltak megvizsgálni a helyzetet. Nem is tévedtek, hiszen egy idős hölgy feküdt a földön. A két rendőr azonnal a hátára fordította az eszméletlen asszonyt, hogy életjeleket keressenek rajta. Mivel sem légzést, sem pulzust nem észleltek, Tóth őrmester rádión haladéktalan segítséget kért, míg Mihály őrmester megkezdte az újjáélesztést.

Hörgő hang

“A szívmasszázs során hallatszott, hogy a nő torkából hörgő hang tört elő, így megnéztük, van-e a szájában valami, ami akadályozza a légzését. A tanult módon védőkesztyűben, kanalazó mozdulattal igyekeztünk eltávolítani az idegen testet, de nem találtunk semmit. 18:58 volt ekkor, három perccel később érkezett meg a rohammentő, valamint két további kollégánk, akikkel egy órán keresztül dolgoztuk azon, hogy visszahozzuk az életbe a hölgyet.” – mondta a rendőr.

Újraélesztés

“Egymást váltva folytattuk a mellkaskompressziót, a mentősök pedig többször is defibrillátort alkalmaztak, ami végül sikerre vezetett. A bajbajutottat stabil állapotban szállították kórházba, ahol megállapították, hátsó fali infarktust kapott” – mondta Tóth Norbert, aki a Police Medic elsősegélynyújtó képzés I. szintű tanfolyamát is elvégezte. 

Amerikai turisták

“A képzés egyértelműen segített abban, hogy pontosan tudtam, mit kell tennem, és higgadtan és határozottan alkalmaztam a tanultakat. Mikor közös munkával sikerült stabilizálni az állapotát, megkezdtem az adatfelvételt a helyszínen lévők körében. Akkor derült ki, hogy egy amerikai turistacsoport egyik tagján segítettünk, aki városnézésen vett részt, egy közeli hotelből indultak Budapest felfedezésére.” – tette hozzá a rendőr a Zsaru Magazinnak.

Kritikus helyzet

Tóth Norbert nem először csöppent ilyen kritikus helyzetbe. “Az előző eset térben és időben is közel történt a mostanihoz, hiszen pár héttel korábban úgy 800 méterrel távolabb vettem részt egy eszméletlen férfi ellátásában. Ott a már helyszínen lévő mentősök foglalkoztak a sérülttel, mi a kollégáimmal a biztosításban, illetve a tanúkutatásban kaptunk szerepet. A helyzet azonban önmagában is segített abban, hogy felkészülten álljak a következő hasonló kihívás elé.” – mondta.

Karrierváltás

Az őrmester 2022 óta teljesít szolgálatot, ezt megelőzően a vendéglátásban dolgozott, így nem is gondolta volna, hogy egy napon még egyenruhát viselve ment majd életeket. “Számomra a koronavírus-járvány jelentett hatalmas váltást, amikor nem volt biztosított a megélhetésem, hiszen kiürültek a vendéglátóhelyek, az éttermek. A szomszédom, egy alezredes sokat mesélt a rendőri munka kihívásairól, szépségeiről, illetve a családban is voltak olyanok, akik a hivatásos szolgálatot választották. Így amikor karrierváltás elé kerültem, úgy gondoltam belevágok a rendőrképzésbe” – jelentette ki az életmentő Tóth őrmester. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 252 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: illusztráció