A TASZ folyamatos közérdekű adatigénylések után megszerezte a kormány oltási tervét. Azt az oltási tervet, amiről Orbán Viktor és Müller Cecília is több ízben beszélt már a korábbi járványhullámok során. A terv tanúsága szerint először az egészségügyi dolgozókat kell beoltani – ami meg is történt -, majd a szociális szférában dolgozókat, őket követik pedig a 60 évnél idősebbek.

Egy éves csata

A jogvédő szervezet egyébként közel egy éven át vívott jogi csatát annak érdekében, hogy megszerezze ezt a dokumentumot, ami világosan leírja, hogy milyen rend alapján járnak el az országban, már ami a lakosság beoltását illeti. A tervet egyébként végül nem a TASZ-nak küldték el, hanem feltöltötték a kormányzati portálra, az archív iratok közé. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Közérdekű adat

A TASZ az ügy kapcsán azt mondta az oltási tervnek a közérdekűsége miatt már a kezdetektől kezdve elérhetőnek kellett volna lenni, viszont ez idáig nem adták ki. Ezért is döntöttek úgy a jogvédők, hogy közérdekű adatigénylés útján megszerzik azt.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Keresték az EMMI-t

A TASZ először az EMMI-hez, majd pedig a Miniszterelnökséghez fordult, ám mindenhol falakba ütköztek. Ezt követően keresték fel az NNK-t, majd a Belügyminisztériumot, de ott sem adták ki a tervet, arra hivatkozva, hogy nincs náluk.

Feltöltötték a kormányzati portálra

A folyamatos próbálkozás azonban végül meghozta az eredményt, ugyanis október 29-én böngészhetővé vált az oltási terv, amit Pintér Sándor hagyott jóvá. A több mint 40 oldalas dokumentumban azt írják, hogy ha majd lesz EU-s beszerzés, akkor az így érkező vakcinákat a Hungaropharma Zrt. központi raktárába viszik, és onnan szállítják majd azokat tovább.

Fontossági sorrend

Az oltási tervben továbbá egy fontossági sorrendről is határoztak, vagyis arról, hogy kiket először beoltani. Itt az első helyen az egészségügyi és szociális dolgozók állnak, mivel a fertőzés kockázata esetükben magasabb. A csoportra vonatkozóan konkrét számokat is írnak, azaz, hogy pontosan hány ilyen dolgozó van az országban, és ez alapján hány embert kell beoltani.

Ez is érdekelhet:

Kockázati csoport

A dokumentumban azt is leírják, hogy a koronavírus miatt a 60 évnél idősebbek a kockázati csoportba tartoznak, ahogy a krónikus szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, a magas vérnyomásúak, a cukorbetegek és a krónikus tüdőbetegek is. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Tömeges oltás

További érdekesség, hogy a tervben azt is taglalják, hogyan számítják a koronavírus reprodukciós értékét, és mekkora kapacitás áll rendelkezésre a lakosság beoltásához. Itt szintén számokat sorolnak, elsősorban a kórházak, rendelők alapján. Az úgynevezett “T” oltási szakaszban (ez a tömeges oltást jelöli) a dokumentum szerint 10 órányi folyamatos oltással naponta összesen 512 400 főt lehet beoltani a koronavírus ellen, írja a HVG.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Koronavírus tájékoztató oldal, Facebook