A téli hideg megérkeztével beindul a fűtési szezon, ezáltal pedig egy újabb feladattal állunk szemben. Azoknak, akik távfűtést, gázfűtést, elektromos vagy geotermikus fűtést használnak, nem sok teendőjük akad azon kívül, hogy megnyomnak egy gombot és felcsavarják a termosztátot. 

Azonban akik hagyományos fűtési módot használnak, azok számára elérkezik a mindennapi begyújtás procedúrája. Többféle szilárd tüzelési mód létezik, használhatunk feketeszenet, barnaszenet, lignitet, szén tojásbrikettet, szénpelletet, fabrikettet, fapelletet, tűzifát. Ezeket minden nap be kell gyújtanunk ahhoz, hogy meleg legyen a lakásban.

A begyújtás technikája

Akár kandallóba, kályhába, vagy épp kazánba szeretnénk begyújtani, speciális technikára van szükségünk ahhoz, hogy a tüzelőanyag lángra kapjon. Ezt azonban meg lehet gyorsítani a csome.hu oldalán kapható begyújtós kocka segítségével, ezzel nemcsak időt, de fáradságot, idegeskedést is megspórolhatunk, valamint a fa hasogatását is elkerülhetjük.

A hagyományos begyújtási mód

Ahhoz, hogy a tüzelő, például a szén begyulladjon, igen magas hőmérséklet és energia szükséges. Ezért a begyújtás során papírt és fát is kell használnunk annak érdekében, hogy ezt a hőmérsékletet el tudjuk érni. A gyufa által adott csekély hőmennyiséggel először meggyullad a papír, majd ennek intenzív égése beindítja az apróra vágott gyújtós égését. Ha a gyújtós már ég, akkor elég energia termelődik ahhoz, hogy maga a tüzelőanyag is égni kezdjen. Ezután már nincs is más dolgunk, mint időnként tenni a tűzre, vagyis folyamatosan adagolni a tüzelőanyagot.

A begyújtós kocka használata

Ez a tüzelési segédanyag kerozint tartalmaz, ezért egyáltalán nincs szükség papír- és fagyújtósra. Nem kell tűzifát hasogatni és azon sem kell idegeskedni, ha nedves a fa, vagy más ok miatt nehézkes a begyújtás. A begyújtós kocka ugyanis fa- és széntüzelésnél is használható kiváló segédanyag, mivel nagyon könnyen begyullad és azonnal olyan energiát biztosít a tüzelő számára, amitől az égni fog. Így a begyújtás időtartama lerövidül, ami éves szinten igencsak jelentős időmegtakarítást eredményez.

Mi kell a tökéletes égéshez?

Nagyon fontos, hogy a tüzelőanyag minél könnyebben égni kezdjen, valamint a lehető legtökéletesebben égjen el, így maximálisan ki tudjuk használni a fűtőértékét. Ennek érdekében a tüzelés teljes időtartamában figyelnünk kell az oxigénszabályozásra, hiszen a művelet elején oxigéndús környezetre van szükségünk, míg, amikor már izzik a tüzelőnk, akkor érdemes mérsékelni a bejutó levegőt.

Emellett mindig ki kell takarítani a tűzteret, ki kell belőle szedni az elhasználódott tüzelőanyagot, valamint soha nem szabad kihagyni az éves kéményellenőrzést!

A szilárd és a vegyes tüzelés nem könnyű feladat, azonban megfelelő technikával, folyamatos odafigyeléssel ugyanolyan meleg érhető el vele, mint a modern tüzelőberendezésekkel. Ennek érdekében mindenképpen érdemes használni azokat a segédanyagokat, amelyek könnyebbé teszik a mindennapi begyújtást.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő: csome.hu

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek egy hónapig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát.