Az előzetes terveknek megfelelően halad a BKV Zrt. idei legnagyobb beruházása, a Széll Kálmán tér és Hűvösvölgy végállomás közötti villamosvonal felújítása. A korszerűsítést követően, 2023 szeptemberétől már Hűvösvölgybe is el lehet jutni a modern, alacsonypadlós CAF-villamosokkal.

Korszerűsítés nagy területen

A beruházás részeként 3400 vágányméteren korszerűsítik a villamospályát, kitérőket, hajtóműveket, váltófűtést cserélnek, vágányokat építenek át. A sínek mellett 2200 köbméter zúzott követ cserélnek ki. Mivel a modern, ezáltal dinamikusabb és légkondicionálóval felszerelt CAF-villamosok áramfelvételi igénye és hatékony hálózati visszatáplálási képessége megköveteli, fejleszteni kell az áramellátási rendszert is. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Földkábelt fektetnek

11 720 folyóméter földkábelt fektetnek le, ez egymás mögé helyezve olyan hosszú lenne, mint nagyjából 345 darab CAF5 villamos egymás után állítva. Kicserélnek 129 felsővezeték oszlopot és korszerűsítenek 2 áramátalakító gépházat.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Átépítés, akadálymentesítés

Átépítik, akadálymentesítik a Kelemen László utca, a Zuhatag sor, valamint a Heinrich István utca megállóhelyeket is – közölte a közlekedési társaság.

Bontás után építés

Hozzátették: az elmúlt öt hétben jellemzően befejeződtek a bontási munkák és megkezdődtek az építések. A Széll Kálmán tér – Budagyöngye állomások között a villamospálya rekonstrukciója elkészült, most következik az áramellátási- és jelzőberendezések felújítása.

Párhuzamosan zajló munkák

A vonal többi részén párhuzamosan zajlanak a pályaépítési, áramellátási és jelzőberendezési munkák.

5,6 milliárdba kerül

A felújítást a BKV irányítása és ellenőrzése mellett közbeszerzésen kiválasztott kivitelező cégek végzik. A Széll Kálmán tér és Hűvösvölgy végállomás közötti villamosvonal rekonstrukciójának teljes becsült összege 5,6 milliárd forint.

Önkormányzati forrásból

Ez az összeg tartalmazza az utasok által közvetlenül nem látható, áramellátást biztosító gépházak korszerűsítésének munkáit, valamint az építés- és autóbuszpótlás forgalomtechnikai költségeit is. A beruházást fővárosi önkormányzati forrásból finanszírozza a BKV.

Szeptemberben is tart még a munka

Ugyan a felújítás a nyári, iskolai szünet idején zajlik, a villamos forgalmat nem akadályozó munkákra még szeptemberben is számítani kell majd, zárul a közlemény. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: a felújítás helyszíne. Fotó: BKK.