Évről évre kevesebb autót tulajdonítanak el a tolvajok Magyarországon, amiben fontos szerepet játszik a rendőrség 2014-es lépése, amikor életre hívta a speciálisan az efféle bűncselekményekre szakosodott egységeit. Számok tekintetében ez azt jelenti, hogy míg 2018-ban 771 személyautót loptak el, 2019-ben 503-at, majd 2020-ban összesen 346 kocsit.

Márkák tekintetében ilyen változásokról nem lehet beszámolni, hiszen alapvetően évek óta bizonyos márkák szerepelnek a tolvajok célkeresztjében. A legnépszerűbbek tehát továbbra is a következő személyautók: a Ford, az Opel, a Suzuki, a Volkswagen és a Renault. Ezek az autók nem csak a tolvajok, a vásárlók között is kifejezetten népszerűnek számítanak – nem véletlenül. Éppen ezért, ha mi is használtan keresünk autót magunknak, éppen az említett márkák közül válogatva, akkor fontos, hogy kellő odafigyeléssel tegyük ezt a nézelődést, nehogy pórul járjunk. A carvertical.com/hu lehetővé teszi a használóinak, hogy az alvázszám alapján utána nézzenek egy-egy autó előéletének, ezzel is elkerülve például egy kellemetlen vásárlási helyzetet. Mivel a lopott autók sokszor hamar a használt autók piacán kötnek ki, nem árt felkészülten állnunk a kérdéshez. A kárelőzmények, a szerviztörténet, a megtett kilométerek száma, mind lényeges adatok, de talán még fontosabb, hogy megbizonyosodjunk arról, a kiválasztott kocsi nem szerepel semmilyen körözési listán, rendőrségi nyilvántartásban.  

Itthon legnagyobb számban az Opelek, majd a Suzukik, harmadikként a Volkswagenek és végül a Fordok futnak az utakon. Ez azért érdekes, mert a lopási számokkal együtt egyértelműen kiderül, mik az igazi kedvencei a tolvajoknak. A lopási számok a következőek: Opelből 51 darab, Suzukiból 40 darab, Volkswagenből 29 darab, valamint Fordból 56 darab került körözési listára. Ez azt mutatja, hogy a tolvajok körében egyértelműen a Ford számít a legnépszerűbbnek. Ez a tulajdonosoknak, illetve a leendő tulajdonosoknak is jó figyelmeztetés. De vannak helyzetek, amikre nem lehet felkészülni, ezt mutatja például az a szintén évek óta látható tendencia, miszerint a katalizátorok egyre kelendőbbek. A tolvajok egy pillanatig sem szemérmeskednek, akár a ház udvarán álló autókból is kivágják. Az internet hemzsegnek az olyan videók, amiken láthatjuk, ahogy fényes nappal néhány mozdulat alatt megszerzik az értékes alkatrészt a bűnözök. Ez a leggyakrabban (a magasabb nemesfém tartalmuk miatt) hibridekből kiemelt elem pótalkatrészként kiválóan értékesíthető, amire világszerte felfigyeltek az enyveskezűek, így nem véletlen, hogy az elmúlt évek lopási ügyeinek egyik főszereplőjéről van szó.  Ezek az elemek egyébként a modernebb autókban is megtalálhatóak tehát, funkciójuk pedig az, hogy csökkentsék azt, illetve hozzájáruljanak az autók káros anyag kibocsátásának redukálásához, ami mint tudjuk, korunk egyik legégetőbb problémája, ami a szemünk láttára alakítja át az egész autóipart. Fontos adalék az előbbiekhez, hogy a katalizátor működéséhez szükséges nemesfémekhez egyre nehezebb hozzájutni, ami természetesen még sokkal inkább megnöveli ezeknek az alkatrészeknek az értékét.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Ha Ön is szeretne ilyent Budapest környékének egyik legismertebb portálján, amely már Magyarország 11. legolvasottabb hírportálja, akkor kattintson ide! Áraink tetszeni fognak, ráadásul még 1 millió olvasót is tudunk garantálni a pr-cikkek kiemelésének.