A sárga színű, lecsóhoz és szendvicshez tökéletes paprikát tv paprikának hívjuk, és sokak számára rejtély, hogy mit is takar ez az elnevezés. Mindenkinek megvannak a maga elméletei, bár ha őszinték leszünk, fontosabb az íze, mint a neve, ugye? 

Nem restellni való, ha ez a cikk rántja le a leplet számodra a tv paprika jelentéséről, ugyanis e cikk írója is csak néhány éve tudja a “tutit”. A Chili Hungária Webáruházban sok paprikaterméket találunk, melyeknek mind köze van valamilyen módon a tv paprikához.

Miért tv paprika a neve?

Természetesen nem a televízió rövidítés a tv, hanem a “tölteni valóé”. Azonban azt is meg kell jegyezni, hogy nemcsak egyfajta paprikát értünk alatta, mert sok-sok sárga húsú tartozik ide, például a Cecei, a fehérözön, a HRF vagy a bajnok. Valamint a tv paprikának vannak más nevei is, lehet, hogy a te nagymamád vagy anyukád is lecsópaprikának hívja a mai napig, a piacon pedig a fehér vagy a magyar paprika feliratokat olvashatjuk a standokon. 

A tv paprika jellegzetesen magyar zöldség, gazdag C-, A- és B-vitaminban is, amikor pedig szezonja van, irány a piac, vásároljunk belőle bátran nagyobb mennyiséget. Ugyanis ha eltesszük télire savanyúságként vagy befőzzük lecsónak, kicsit veszít csak a vitamintartalmából, ízéből viszont egy cseppet sem.

Mit készítsek tv paprikából?

Ahogy fentebb is említettük, uzsonnára, tízóraira vagy osztálykirándulásra elengedhetetlen volt az anyukánk által csomagolt szalámis-paprikás szendvics. Szinte most is érezni a szánkban az ízét, ahogy ezeket a sorokat írjuk. De persze a tv paprika nemcsak nyersen jó, hanem számos étel alapanyaga, kiegészítője lehet.

  • Például salátákba keverhetjük a kockára vágott paprikát, savanykás ízével jól kiegészíti a diót, céklát.
  • Paradicsommal együtt sült húsok és pörköltek alá mehet, pikáns alapot teremtve számukra. 
  • Sütőben, köretként is kiváló, ha gombát, hagymát, padlizsánt, paradicsomot, fokhagymát is rakunk a tepsibe.
  • Savanyíthatjuk is, hiszen az almapaprika nem az egyedüli, amit el lehet rakni télire ilyen formán.
  • A nevéhez hű maradva készíthetünk rizzsel vagy hússal, akár sajttal is töltött paprikát, ami nyáron könnyű vacsora vagy ebéd lehet.
  • Ha már nyár: legyen belőle lecsó!
  • Végül, de nem utolsósorban paprikakrémmel, paprikalekvárral is kísérletezhetünk.

Nem csak a tv paprika létezik – hát még mi?

A tv paprika a Capsicum nemzetségbe tartozik, és míg ennek nincs erős íze, addig “rokonai” közül soknak van. A paprikákat összesen öt fő fajtába sorolhatjuk: közönséges, cserjés, kínai, bogyós és szőrös. A cserjéshez tartoznak a chili paprikák egyébként, ha egy kis (vagy sok) csípésre vágynánk. Közös azonban az egész családban a magas C-vitamin-tartalom (melyet Szent-Györgyi Albertnek hála tudunk már jó ideje) és a kapszaicin megléte. Ez a vegyület felel a csípősségért, nem mellesleg pedig jó fájdalomcsillapításra, gyulladáscsökkentésre is. 

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő a chilis.hu oldalt működtető cég.

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek sokáig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak.