Csalánleves százszorszép-főzelékkel és pitypanglevél saláta. Emlékszel arra, hogy gyermekkorodban megkóstoltad az akác virágát, ropogtattál papsajtot? Nos, ha ezek közül bármelyik is felkeltette kíváncsiságod, vagy szép íz-emlékeket ébresztettek benned, akkor nagyjából sejtheted, mi fán terem a vadnövény-gasztronómia. „Vadon nőtt étterem” címmel új könyv jelent meg a sóskúti füvesasszony, Halmos Mónika tollából. Színes és élvezetes utazásra indulhatsz az ennivaló természetbe.

Régi szakácskönyvekben olvashattunk a turbolyamártásról, az ibolyával készült édességekről, az „Ízletes hadiételek” közt a csalánfőzelékről, csalánlevesről, amelyekről dédnagyapáink hadifogságba megélt élményeik közt is megemlékeztek.

Aki lépést tart a trenddel, tavasszal medvehagymát és pitypangot eszik, ősszel csipke- és bodzabogyóval, borbolyával egészíti ki étrendjét. Zöldturmixot és bodzavirág szörpöt iszik, és a világért ki nem hagyná a tyúkhúrt a salátájából. Trendi éttermek is megpróbálják felvenni palettájukra a gazokat, olykor kevés sikerrel, vagy érthetetlenül túlárazva.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

A természet ízeit csak azok élvezhetik, akik nyitottak az apró csodákra, akik ízlelőbimbói nem kényelmesedtek el az ipar által előállított termékektől. Akik fogékonyak a zöld erő jelenlétére, táplálékot és örömet nyernek belőle. Az alapanyagot ehhez mind a természet kínálja.

Ha növényismeret túrára most nem is mehetünk, itt a legjobb alkalom, a tavaszi kerti munkák alkalmával megismerni kertünk ehető vadnövényeit. Barátkozzunk meg a vadnövény-gasztronómiával! Amíg zöldségeink éppen csak magba rejtve nyújtóznak a földben, vagy gyönge palántaként tekingetnek a jövőbe, addig a csalán vígan virít, a komlóhajtás kecsesen kacsingat a kerítésen, a tyúkhúr pedig alig várja, hogy friss alapanyagként salátástálban végezze. Csak le kell hajolni értük!

A napokban jelent meg Halmos Monika fitoterapeutának, az ehető virágok honi szakértőjének egy újabb, érdekes témát feldolgozó műve e-könyv formában: Vadon nőtt étterem címmel. A könyv a természet adta kincsek, a méltatlanul gyomnövényeknek bélyegzett növények, vadon termű füvek, bogyók, virágok konyhai felhasználásnak titkaiba avatja be az olvasót.

A leírásokat követve az élménygasztronómia részévé válhat az útifű levele, a turbolya, a borbolya, a mezei sóska, a komló vagy a kövér porcsin. Olyan finomságok készülhetnek, mint például a bodzazselé, a disznóparéj-curry, a medvehagyma-levélben sült zöldséges sajt, az erdei füvekkel bolondított juhtúrós vadragu, a gyümölcsökből és zöld növényi részekből készített vitaminbomba-zöldturmix, a bundában sült akácvirág.

A szerző nem csak az ízek birodalmába invitálja a kedves olvasókat, hanem egy színes és élvezetes utazásra az ennivaló természetbe. Egy szerény és szubjektív válogatás abból a tudásból, amire hosszú évek alatt tett szert, és amellyel már számtalanszor sikerült meglepő és ellenállhatatlan asztali örömöket szereznie másoknak kertlátogatásokon, növényes túrák alkalmával. Az ételek megálmodásában visszanyúlt azokhoz az élményekhez, amiket a természetben élt át, a receptekhez kapcsolódó történeteket ezek szövik át.

Finomfüves vaj Halmos Mónikától

Az e-könyv megrendelhető a Rózsakunyhó Alkotóműhely oldalán, ahol most a nehéz helyzetre való tekintettel egészen extra módon lehet a könyvhöz hozzájutni: mindenki annyit fizet érte, amennyit megér neki. Ezzel szeretne a kiadó segíteni, hogy minél többeknek sikerüljön felfedezni ezt a különleges vadvilágot. A csúcsgasztronómia egyik irányzata is a természet felé kacsingat, miért ne lehetnénk igazán trendik, ha az alapanyag ott van a kertünkben, ráadásul ingyen? Csalánra, pitypangra fel. További infókat a Rózsakunyhó.hu oldalon találhatsz.

Kiemelt kép: Halmos Mónika virágos palacsintája – Forrás: Facebook/Rózsakunyhó Alkotóműhely