A fokozatos nyitással meg kellene várni az átoltottságot – ezt Zacher Gábor mondta szerdán. A toxikológus szerint az oltásra jelentkezőket nem a helyszínen kellene tájékoztatni a vakcináról, hanem már jóval előbb. A főorvos úgy tapasztalja, nőtt a koronavírus miatt kórházba került betegek száma.

Nagyobb arányban halnak meg az elhízottak

Magyarországon az 50 éves, elhízott, magasvérnyomással küzdő férfiak nagyobb arányban kerülnek lélegeztetőgépre és halnak meg – mondta az ATV reggeli műsorában Zacher Gábor.  A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Sok mindentől függ a túlélési arány

Ez a tendencia egyébként nem csak Magyarországon figyelhető meg, ugyanis a koronavírus túlélési aránya nagyban függ a testtömeg-index, a nem, a magas vérnyomás és az idegrendszeri megbetegedésektől is.

Minden betegségre veszélyes az elhízás

Zacher nagyon fontosnak tartja, hogy az elhízásról szó legyen, hiszen Magyarország a negyedik legelhízottabb ország. Nem győzi mondani a betegeinek, hogy a túlsúly mindenféle betegségnél, köztük a daganatos megbetegedéseknél is magasabb rizikófaktorral bír, és ez az alapvetés a koronavírusra is igaz.

Zacher Gábor túl van mindkét oltáson

A toxikológus már mindkét oltását megkapta, semmilyen utóhatást nem érzett. Voltak olyan kollégái, akiknél jelentkeztek mellékhatások, de mint mondta, hogy ez nagyon egyéni reakció.

Hiányzik a kommunikáció

Korábban azt nyilatkozta Zacher Gábor, hogy a védőoltásokkal kapcsolatos ellenállás a kormány felelőssége – ennek kapcsán most úgy fogalmazott, hogy azé a felelősség, aki a kommunikáció hiányáért felel. „Ebben a járványhelyzetben a védőoltás lesz az, ami meg tud védeni bennünket”

Nem a helyszínen kell tájékoztatni az embereket

„Jelenleg négyféle vakcina van az “étlapon”, ezekről nagyon sok mindent tudunk, és ezeket az információkat tolni kellene az embereknek is, hogy tudjanak róla.”  – mondta a toxikológus. Szerinte a vakcinával kapcsolatos tájékoztatót nem a helyszínen kell elmondani az embereknek, mert ez rengeteg időt vesz igénybe, és ha hamarabb tudnának tájékozódni az emberek, akkor pontosan tudnák, hogy mivel állnak szemben, mikor oltásra kerül a sor.

Az EU-s engedéllyel rendelkező oltás „hihetőbb”

Zacher szerint az oltások ügyében a végső szót az Európai Gyógyszerügynökség mondja ki, azok az oltóanyagok, amik átmennek a vizsgálaton, szakmailag jobban „hihetőek”. Ez ugye nem azt jelenti, hogy ami ezen az engedélyezésen keresztül mentek, annál soha nem jelentkeznek mellékhatások később.

Majdnem teltházas Covid-osztály

Zacher Gábor jelenleg a hatvani kórház intenzív osztályán dolgozik, ezzel kapcsolatban azt mondta, „bár emelkedett a beteg száma az elmúlt napokban, de az egészségügyi rendszer kitart”. Az emelkedés azt jelenti, hogy a Covid-osztály most majdnem teltházzal megy a kórházban, ez nagyjából 70 beteget jelent.

Meg kell várni az átoltottságot

„Mindenképp meg kell várni a kellő átoltottságot ahhoz, hogy fokozatosan lehessen nyitni” – mondta Zacher Gábor az ATV műsorában.

Akár március 1-től is lehet egy nyitás

Akár március 1-jén is lehet egy részleges nyitás, de ehhez szükséges a szabályok betartása  – ezt mondta múlt héten Gulyás Gergely, a Kormányinfón. A miniszter arról is beszélt, hogy egy hétvége alatt akár egymillió embert is be tudnak oltani.  A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Zacher Gábor