Az előrejelzések szerint a Duna vízállása a következő napokban jelentősen megemelkedhet, emiatt a Római-parti Plázs területe, azaz a föveny mérete lecsökken, strandolásra alkalmatlan lesz. A 3. kerület vezetése emiatt közleményben jelentette be, hogy az árhullám levonulásáig nem látogatható a népszerű nyári pihenőhely.

Víz alá kerül

Várható volt, hogy az elmúlt időszak komoly esőzései hatással lesznek a Duna vízállására is. A 3. kerület vezetése közleményében azt írta: az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) mérése szerint 500 cm körül tetőzik a Duna Budapesten 2023. augusztus 9-én, amely még nem éri el az I. fokú készültséget, de a Római-parti Plázs területe, azaz a föveny nagy része várhatóan víz alá kerül. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Az árhullám levonulásáig nem látogatható

Ezért a Plázs 2023. augusztus 5-e, szombattól az árhullám levonulásáig nem látogatható – jelentették be.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

A biztonság jegyében

A Duna vízszintjének alakulását figyelemmel kísérik, a megfelelő csökkenés után a plázs újra látogatható lesz, melyet takarítás, ellenőrzés, a föveny területének és a meder átvizsgálása, uszadékmentesítés fog megelőzni. Természetesen a vízminőség ellenőrzése továbbra is folyamatos.

Folyamatos tájékoztatás

A látogatókat folyamatosan tájékoztatják a https://obuda.hu/plazs/ felületen és a helyszínen is a fejleményekről.

Rekord közeli árhullámok

Rekord közeli árhullámokat is hozhat a rendkívüli mennyiségű és kiszámíthatatlan augusztusi csapadék a magyarországi folyókon, az elmúlt két napban hullott csapadék már árhullámokat indított el a Dunán, a Rábán, a Murán, a Dráván, a Sajón, a Tarnán és a Zagyva folyón is, közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

Működésben az irányító törzs

Pénteken megkezdte működését a vízügy országos műszaki irányító törzse, mert több igazgatóság munkáját kell összehangolni a következő napokban, mivel több napig, több hullámban kell jelentős csapadékra számítani.

Készültségben

Az Országos Vízjelző Szolgálat számításai alapján a következő hat napban a Duna vízrendszerén a Dunán Nagybajcsnál az elsőfokú, a Rábán, a Murán és a Dráván a harmadfokú árvédelmi készültségi szintet meghaladó vízállás várható.

Még soha nem mértek ekkorát

A Tisza vízrendszerén a Tarnán elsőfokú, a Sajón és a Hernádon a másod-, a Zagyván pedig a harmadfokú árvédelmi készültségi szinteket meghaladó vízszintek kialakulása várható. A vízügyi igazgatóság szerint. Ha az előrejelzésekben szereplő eső ténylegesen lehullik, akkor elsősorban a Rábán, valamint a Dráva vízrendszerén a valaha mért legnagyobb vízállási értékeket is meghaladhatja a tetőzés szintje. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: a Római-parti Plázs. Fotó: archív.