Az utasok biztonsága érdekében akcióztak a fővárosi zsaruk. Rendszeresen sort kerítenek a rendőrök ilyen razziákra. Most a 28-as villamos vonala és annak megállóhelyei voltak napirenden.

Itt zajlott az akció

A Blaha Lujza tér és Kőbánya között razziáztak az egyenruhások. A 28-as villamos vonalán a megállókat és azok környékét is árgus szemekkel figyelték a közrendőrök. Az akcióra a BRFK és a BKK együttműködésének keretein belül került sor. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ez volt a rendőrök célja

Az ilyen és hasonló rendszeres ellenőrzések célja az, hogy a közösségi közlekedési eszközök utasainak biztonságát megvédjék. A megállók környékén is figyelték a közlekedési szabályok betartását. Ha kell, ilyenkor bírságot is osztanak a zsaruk.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Most is kellett bírságolniuk

A 2023. október 2-án végrehajtott összehangolt akció keretein belül a villamosokon nem tapasztaltak jogsértést az egyenruhások. Ugyanakkor a megállók közelében két autós is vétett a közlekedési szabályok ellen. Ők a STOP tábla ellenére nem álltak meg, így helyszíni bírságot szabtak ki a rendőrök.

Fókuszban a tömegközlekedéssel utazók biztonsága

A rendőrök közleményükben felhívják a figyelmet, hogy a BKK és a Budapesti Rendőr-főkapitányság stratégiai együttműködés keretében ügyel a közösségi közlekedéssel utazók biztonságára. Az ilyen akciók alkalmával a buszsávok szabályos használatára is figyelnek. A lakosság visszajelzéseit is figyelembe veszik, és lehet még számítani hasonló ellenőrzésekre.

A héten rendőrök lepik el a hazai utakat

Ahogyan azt a múlt héten megírtuk, e hét hétfőtől nagyszabású, országos razzia vette kezdetét. 2023. október 9-e és 15-e között fokozott közúti ellenőrzésekre kell számítania a járművezetőknek. Az akciót az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (ROADPOL) szervezi, így más európai országokban is razziáznak a helyi zsaruk.

Ezt kémlelik az egyenruhások

Most főként a menet közbeni mobiltelefon használatot figyelik a rendőrök. Ugyanakkor más, a járművek vezetőjét menet közben megzavaró elektronikai eszköz működtetését sem hagyják figyelmen kívül a zsaruk. Aki ezen eszközök képi vagy szöveges adatait böngészi vezetés közben, súlyos bírságra számíthat.

Még két nagyszabású akció lesz idén

A ROADPOL még két európa szintű akciót tervez az idei évre. A következő 2023. november 6-12. között lesz esedékes. Az a kampány a “Truck & Bus” névre hallgat, akkor a tehergépjárművek és autóbuszok ellenőrzésén lesz a hangsúly.

Decemberben is lesz tervezett razzia

2023. december 11-e és 17-e között az „Alcohol & Drugs” kampányra kerül sor. Ebben az időszakban az ittasan vagy bódult állapotban vezető sofőrökre fognak vadászni. Az ő kiszűrésük kulcsfontosságú, hiszen rengeteg baleset történik hazánk útjain ilyen okból kifolyólag.

28 országban zajlanak az ellenőrzések

Érdemes tudni, hogy a ROADPOL akciók egyidejűleg 29 országban zajlanak. Ezek a razziák 24 éve zajlanak. Az első akciót a jogelőd TISPOL szervezte még 1999-ben.

Több környező ország is a ROADPOL tagja

Magyarország szomszédai közül Ausztria, Horvátország, Románia és Szerbia is a ROADPOL tagja. Aki ezekbe az országokba utazik a napokban, ugyanúgy számíthat ott is fokozott közúti ellenőrzésre a héten. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Archív/MTI