Orosz ejtőernyősök és ukrán katonák csaptak össze az éjszaka Harkovban, kigyulladt egy kórház. Közben csődbe ment a Sberbank, az európai szanálási hatóság végelszámolást indított ellene. Putyin nem díszpolgára többé a Debreceni Egyetemnek, a Wizz Air 100 000 ingyenes jeggyel segíti az ukrán menekülteket. Kína közben rendkívül sajnálatosnak tartja az Ukrajna és Oroszország közötti feszültség elmérgesedését. Végre érdemben az amerikai elnök is megszólalt, azt mondta, hogy Putyin háborúja előre megfontolt és indokolatlan volt. Elutasította a diplomáciai erőfeszítéseket. Úgy gondolta, hogy a Nyugat és a NATO nem fog válaszolni és úgy gondolta, hogy megoszthat minket. De tévedett, mert készen álltunk.” – mondta az elnök. Ez történt az Ukrán háborúval kapcsolatban az elmúlt órákban.

Ejtőrenyősök támadnak

Orosz ejtőernyősök és ukrán katonák csaptak össze Harkovban, kigyulladt egy kórház. Az utolsó információk szerint hajnali 4 órakor még nagyban zajlottak a harcok Harkovban, ahol orosz ejtőernyősök és ukrán katonák csaptak össze – számolt be a Sky News . A tűzharc fő helyszíne egy, a város szélén lévő kórházban volt, ami kigyulladt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Csődbe ment a Sperbank

Az európai szanálási hatóság végelszámolást indított a magyar Sberbank anyavállalatánál, az osztrák Sberbank Europe AG-nál. A Sberbank Magyarország Zrt. súlyos likviditási és tőkehelyzete miatt az MNB is visszavonta a hazai hitelintézet tevékenységi engedélyét és elrendelte annak végelszámolását. Az Országos Betétbiztosítási Alap 10 napon belül 100 ezer euróig helytáll valamennyi jogosult ügyfél betéti követeléséért – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az MTI-vel szerdára virradó éjjel.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Visszavonta a Debreceni Egyetem Putyin kitüntetését

Putyin nem díszpolgára a Debreceni Egyetemnek. Az egyetem sajtóirodája közleményében azt írta, “a Debreceni Egyetem szabályzata szerint a civis honoris causa kitüntetésre javasolt személynek nyilvános ünnepélyes szenátusi ülésen kell átvennie kitüntetését”.  Akinek az oklevelét az egyetem nem adta át, az nem birtokosa a címnek, így nem jogosult annak viselésére – közölték. Tehát a debrecenieknak csak most jutott eszéba, hogy Putyin ezt nem vette át. Úgy tűnik az egyetemnek nem is az volt a baja, hogy egy háborús bűnösnek adtak kitüntetést.

Wizz Air 100 ezer jegyet ad

A Wizz Air közben 100 000 ingyenes jeggyel segíti az ukrán menekülteket, amelyeket az Ukrajnával szomszédos országokból (Lengyelország, Szlovákia, Magyarország, Románia) induló kontinentális európai repülőjáratokon használhatnak fel. A 100 ezer ingyenes jegy mellett a társaság minden járatára különlegesen kedvezményes díjszabást biztosít a menekülőknek. A sikeres foglaláshoz szükséges az ukrán útlevél vagy személyi igazolvány száma, és ezen iratokat a felszállás előtt minden esetben fel is kell mutatni – jelezte a Wizz Air.

Sajnálatos az ügy Kína szerint

Kína is megszólalt. Mint fogalmaztak minden konstruktív nemzetközi kezdeményezést támogat az ukrajnai helyzet politikai megoldása érdekében. Hozzátették: Kína rendkívül sajnálatosnak tartja az Ukrajna és Oroszország közötti feszültség elmérgesedését, és különös figyelmet fordít a válság civil áldozataira. A tárca vezetője hangsúlyozta: Peking álláspontja az ukrajnai válságot illetően “méltányos, átlátható és koherens”. “Mindig kiálltunk minden ország szuverenitása és területi egysége mellett” – szögezte le.

Indokolatlan háború

Előkerült az amerikai elnök is. Biden arról beszélt, hogy “Putyin háborúja előre megfontolt és indokolatlan volt. Elutasította a diplomáciai erőfeszítéseket. Úgy gondolta, hogy a Nyugat és a NATO nem fog válaszolni és úgy gondolta, hogy megoszthat minket. De tévedett, mert készen álltunk.” – mondta az elnök.

USA is kitiltja az orosz gépeket

Biden bejelentette, hogy – követve Kanada és az Európai Unió országainak példáját – kitiltják az orosz légitársaságok gépeit az Egyesült Államok légteréből. “Szövetségeseinkkel együtt lezárjuk az amerikai légteret minden orosz járat előtt, folytatva Oroszország elszigetelését és további nehézségeket okozva ezzel gazdaságuknak.”

Ne tovább oligarchák

Biden kijelentette, hogy az Egyesült Államok “utánaered” a Vlagyimir Putyint támogató orosz oligarcháknak. “Ma este azt mondom az orosz oligarcháknak és a korrupt vezetőknek, akik dollármilliárdokat építettek fel ebből az erőszakos rezsimből, hogy ne tovább” – fogalmazott.

Megtalálják a jachtjaikat

Az elnök elmondta, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium egy külön munkacsoportja fogja vizsgálni “az orosz oligarchák bűneit”. “Együttműködünk az európai szövetségeseinkkel, hogy megtaláljuk és lefoglaljuk jachtjaikat, luxuslakásaikat, magánrepülőgépeiket.” – tette hozzá Biden.

Felelősségre vonják Putyint

Biden arról is beszélt, hogy a “szabad világ felelősségre vonja Oroszországot” a tetteiért. Az elnök a háború miatt aggódó amerikaiak megnyugtatására azt mondta: “Tudom, hogy az eseményekről szóló hírek riasztónak tűnhetnek minden amerikai számára, de szeretném, ha tudnák, hogy rendben leszünk.”

Nem küld az USA katonákat Ukrajnába

Biden megismételte, hogy az Egyesült Államok nem telepít csapatokat Ukrajnába. “Hadd tegyem világossá: erőink nem vesznek részt, és nem is fognak részt venni az orosz erőkkel folytatott ukrajnai konfliktusban.” – mondta Biden, hozzátéve, hogy azért telepítettek amerikai csapatokat Európába, hogy megvédjék a NATO-szövetségeseiket, “ha Putyin úgy döntene, hogy továbbmegy nyugat felé.” A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

MTI/BPK – iemelt kép: Wizz Air – Fotó: MTI