SMS-üzenetekkel csalták ki a károsultak bankkártya adatait, 19 ember károsított meg a két ukrán férfi, akit a feljelentés után 72 órán belül elfogott a rendőrség.

Sose dőljön be az SMS-eknek

A feljelentés adatai szerint az ismeretlen csaló egy dán országhívójú telefonszámot használva a bank 60 ügyfelének küldött adathalász hivatkozást tartalmazó SMS üzenetet. A police.hu cikke szerint ebben az állt, hogy az ügyfél bankkártyája le van tiltva, ezért szükséges a linken keresztül bejelentkeznie a bank oldalára és frissítenie a kártya adatait. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Idén márciusban küldték az üzeneteket

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Kiberbűnözés Elleni Osztály információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntettének gyanúja miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

A bank tett feljelentést

Egy bank feljelentése alapján valaki 2023 márciusát megelőzően több tucat ügyfelüknek küldött adathalász linket tartalmazó SMS üzenetet, majd az így beszerzett adatokkal csalásokat követtek el, és több mint 10 millió forint kárt okoztak.

Nagyon figyeljen, ha ilyen üzenetet kap!

Az SMS szövege ez volt: „a bankkártyája le van tiltva, kérjük jelentkezzen be, hogy frissítse adatait: https://penzintezet.com/15522id?/” volt. A bank feljelentése mellett országszerte összesen 19 ügyfél tett feljelentést, akik közül hárman budapesti lakosok. A nyomozást valamennyi feljelentést illetően a BRFK GBEFO folytatja, ahol az online csalások felderítésére külön nyomozócsoport alakult.

A csalók az e-pénztárca szolgáltatást használták ki

Az SMS-ben található adathalász linkkel megszerzett bankkártya adatokat az elkövetők 2023. március 7. és 22. között egy e-pénztárca szolgáltatáshoz beregisztrálták, majd három különböző helyszínen okos ATM készülékek használatával 18 sértett számlájáról, összesen közel 3 millió forintot vettek fel. Az úgynevezett okos bankautomaták lehetővé teszik a bankkártya fizikai jelenléte nélküli készpénzfelvételt.

Két ukrán állampolgárt tartóztattak le

A digitális nyomok elemzése során a gazdaságvédelmi nyomozók a feljelentés megtételét követő 72 órán belül azonosították a pénzt felvevő Dmytro K.-t, továbbá a vele kapcsolatban álló Artur S.-t. A budapesti nyomozók a két ukrán férfit 2023. április 4-én Budapesten elfogták, majd előállították őket a Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztályra. Mindkettőjüket 19 rendbeli információs rendszer felhasználásával nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettének elkövetésének gyanúja miatt hallgatták ki gyanúsítottként.

Komoly fogás a házkutatás során

Az albérletekben tartott kutatás során a rendőrök tíz okostelefont, két tabletet, egy laptopot, két okosórát, 42 darab SIM kártyát, közel 400 ezer forint értékű hrivnyát, dollárt és dán koronát, továbbá több mint 12 millió forintot érő kriptovalutát foglaltak le.

Talán az ön telefonszáma is közte volt

A laptopon és a telefonokon több tízezer magyar telefonszámot tároltak, amelyeket a bűncselekmény elkövetéséhez használtak fel.

Az elfogásuk napján is dolgoztak a bűnözők

Ezek feldolgozása még tart, azonban az elemzések alapján megállapítható, hogy az elkövetők elfogásuk napján is több ezer félrevezető tartalmú SMS-t küldtek el, amelyek megtalálhatók voltak az általuk használt mobiltelefonokban.

Őrizetbe vették őket

Dmytro K.-t és Artur S.-t gyanúsított kihallgatásukat követően a nyomozó hatóság őrizetbe vette, valamint előterjesztést tett letartóztatásuk indítványozására, amelyet a bíróság el is rendelt.

A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt fotó: police.hu