Egy adóügyi könnyítés mindig jól jön azok számára, akik érintettek a befizetési oldalon. A háztartásoknak és a vállalkozásoknak is nagy segítség lehet egy ilyen intézkedés, melyet nemrég jelentett be a kormány.

Az adóügyi könnyítésről dióhéjban

Többféle könnyítési lehetőséggel is élhetnek a jogosultak. Jó hír, hogy teljesen díjmentesen vehető igénybe, azaz sem illetékek, sem pótlékok megfizetésére nincs szükség. Ráadásul akár 5 millió forintos összeget is érinthet az adóügyi könnyítés.

Alapvetően 12 havi részletfizetésről vagy 6 havi halasztásról szól, de akár adócsökkentés is lehet a kérelemből az elbírálás során. Magánszemélyek, egyéni vállalkozók, sőt cégek is kérhetik egészen 2021 végéig. De hogy igényelhető? Lássuk!

Mi az igénylés menete?

Nagyon fontos, hogy a kormány azért adja ezt az adóügyi könnyítést, mert a koronavírus-járvány miatt sokan nehéz helyzetbe kerültek. És épp ez az a tény (a veszélyhelyzet miatti fizetési nehézség), amit tudni kell igazolni. A mérséklést is ezzel kell indokolni. Rá kell benne mutatni arra, hogy egyértelműen visszavezethető a koronavírus miatti veszélyhelyzetre.

A méltányossági kérelmeket kétféle NAV nyomtatvány benyújtásával lehet eljuttatni a döntéshozókhoz. Magánszemélyek esetén ez a FAM01, míg a cégek adóügyi könnyítésének igénylését a FAG01 nevű nyomtatványon kell benyújtani. Nagyon fontos, hogy bármelyik nyomtatványról is legyen szó, jelölni kell, hogy a koronavírus-járványra való tekintettel kérjük a kedvezményt.

Ha cégvezetőként vagy egyéni vállalkozóként ez a könnyítés kevés, de segítene egy nagyobb összeg, keresd a vállalkozói hitelt a Banknavigatoron.

Milyen hatása lehet?

Ha feltesszük ezt a kérdést, akkor több szempontból is adhatunk rá választ. Megvizsgálhatjuk az adóügyi könnyítést igénylők oldaláról, de akár az államháztartásra gyakorolt hatását is nézhetjük.

A kedvezményezettek számára ez egy hatalmas könnyebbség lehet egy igen nehéz helyzetben. Akire negatívan hatott a koronavírus-járvány, arra általában hatalmas csapást mért. Teljes iparágak váltak semmissé pillanatok alatt, amikor betört a vírus az országba. Ezeknek a szereplőknek bizonyára könnyebbséget jelent egy ilyen adóügyi könnyítés is. Legyen szó akár részletfizetésről, halasztásról vagy épp az adójuk csökkentéséről.

Aztán ott van még az államháztartás, az államkincstár kasszája, melyből hiányozni fognak azok az összegek, amelyek átcsoportosításra vagy elengedésre kerültek. Bár rövid távon hiányzik majd, de azért hosszú távon, a gazdaság felpörgetésével még jobban is kijöhet majd az állam. Ha pörög a gazdaság, akkor nagyobb az állam bevétele. Így minden érintett nyer.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Ha Ön is szeretne ilyent Budapest környékének egyik legismertebb hírportálján, amely a forgalmas napokon már Magyarország legolvasottabb 15 top hírportáljának elit klubjában van, akkor kattintson ide!