Télen is kerti parti? Miért ne? Ha van kert, ha van kedv, a mai időben a legjobb találkozási pont. Szinte bármikor jó helyszín, kivéve persze az egészen extrém időjárási körülményeket. Ehhez persze fel kell készülni, és a legjobb, ha gondoskodunk a kerti dekorációról.

Ne legyünk Mekk Elekek

Korán sötétedik, ezért a fények a legfontosabb parti-elemek. Gondosan válasszuk ki a kerti világításokat, ügyeljünk az elektromos csatlakozások biztonságára, a nedvesség elleni védelmére. Ehhez érdemes szakember tanácsát is kikérni, mintsem mekkelek-módon összebarkácsolni, amíg a végén sokkal többe fog kerülni.

Ritkaság, de szép!

Tudatosan és fenntarthatóan

A téli kerti dekorációk a közelgő ünnep hangulatát vetítik elő, de ebben is legyen környezettudatosság. Fontos, hogy ne műanyag bábukkal tegyük tele a kertet: alkalmazzunk olyan díszítő elemeket, amelyekkel nem terheljük fölöslegesen a környezetet, amiket azután komposztálhatunk. Ezek legtöbbje pénzbe sem kerül, csupán kreatív ötletekbe és egy kis időbe – ami a családdal együtt jó móka.

Fedezzük fel a kertünket

Nézzünk körül a kertben: milyen örökzöldek vannak, milyen szép termések maradtak meg a fákon, bokrokon? Menjünk ki egy közeli erdőbe, és gyűjtsünk tobozokat, makkot, zúzmós ágakat. Az üres virágcserepek, virágládák pompás alapjai lehetnek az ünnepi kompozícióknak, de feldíszíthetjük az előkert bokrait, készülhet hosszú indákból koszorú az ajtóra, kerítésre, korlátra – tényleg csak a fantázia szab határt.

Ha igazi zúzmara borítja, az a legszebb!

Vesszőkből, ágakból

Nekem nagy kedvenceim a vesszőkből, ágakból készült alkotások, metszéskor félre is teszem őket, hogy azután koszorúvá, gömbbé, fonattá lényegüljenek – és vannak kerti állataink, amelyek ugyan nem saját készítésűek, de beleillenek a képbe: a vessző-szarvasaink. Nyáron a pincében őrizzük őket, hogy aztán november végén az ajtó elé kerüljenek.

Kedven házőrzőink

Örökzöldekkel

Vizsgáljuk meg az örökzöld növényeinket: vajon van-e rajtuk olyan ág, amit a tavaszi metszés során eltávolítanánk? Esetleg belóg a járdára, vagy nem fér alatt a fűnyíró. Most vágjuk le őket, és így új életre kelnek a tobozok, égősorok, bogyós ágak között.

Ne feledd a madarakat!

A madáretetők a dekorációk fontos részét képezik, megelevenednek az alkotásaink, egyben biztosítjuk az itt telelő madarak túlélését. A dekorációkban helyezzünk el apró almákat, madáreleség-gömböket. Ez utóbbiakat akár magunk elkészíthetjük faggyú vagy zsiradék, magvak és néhány jópofa süteményforma segítségével.

A platán gömböcskéi jégkristályokkal

Zúzmarával, jéggel

A természetes dekorációt nem kell túlzásba vinni, mert ha szerencsénk van, az időjárás besegít, és olykor fehér csoda-csipkével, vagy éppen csillogó jéghártyával fogja beborítani őket. Ezek azok a megismételhetetlen pillanatok, amikor elképesztő fotót készíthetünk a saját kertünk egy részletéről, barátainknak, üdvözletként.

Melengető italokkal

Az ünnepi köntösbe öltözött kert a legjobb hely egy baráti találkozáshoz. Jól felöltözve, finom meleg italokkal és mézeskaláccsal pompásan érezhetjük magunkat, lehet, hogy otthonosabban mint régebben egy puccos karácsonyi vásárban. Merészebbek bográcsgulyással is készülhetnek!

Hamarosan újabb zöld gondolatokkal és téli tanácsokkal jelentkezem, addig is további kerti és konyhai ötletekkel vár a www.rozsakunyho.hu oldal, valamint a Rózsakunyhó Online videók. Természetes és szépséges ajándékokért pedig keressék fel a Rózsakunyhó online boltját!

Fotók: Halmos Mónika