„Nem tudom megmondani, meddig leszünk képesek kitartani ilyen elvonások mellett, bevételek nélkül” – mondta hétfőn Budaörs polgármestere Wittinghoff Tamás. Az elvonások mellett szóba került a szerinte kaotikus kormányzati tájékoztatás is a koronavírussal kapcsolatban.

„Miután a budapestiek és a Pest megyeiek napokig találgathatták, hogy kimehetnek-e a városukból-megyéjükből, napok múlva kiderült, a kormány rendelete egyáltalán nem korlátozza, hogy az ország mely területére lehet utazni, ha annak egyébként alapos indoka van.

Némi értetlenséget okozott az is, hogy ha a betegek számát a lakosságszámhoz arányítjuk, akkor például Fejér megye messze fertőzöttebb, mint Pest megye, miközben az ott élők akár strandra is mehetnek” – mondta heti videóbeszámolójában Budaörs ellenzéki polgármestere.

Wittinghoff Tamás szerint „Az ellentmondásos jogalkotás eredménye az is, hogy miközben a kevésbé veszélyeztetettnek mondott vidéki lakosságot kötelezték maszkviselésre az üzletekben és a tömegközlekedés során, a veszélyeztetettebbnek tartott Budapestre és Pest megyére nem hoztak ilyen rendelkezést, az kimaradt a jogszabályból.

A polgármester ahol csak tud, odaszúr a kormánynak. Mint mondta: „Annak érdekében, hogy a budaörsiek se maradjanak védtelenül, addig is, amíg remélhetőleg kijavítják a kormányrendeletet, május 7-től Budaörsön is kötelezővé tettük minden 6 éven felüli részére az orr és a száj eltakarását az üzletekben, az ügyfélforgalom számára nyitva álló helyiségekben és a tömegközlekedés során.”

Koronavírus-teszt – MTI/Varga György

A városvezető szerint az egészségügy részleges újraindítása a részletekben érkező, ellentmondásos és hiányos információk miatt kaotikus volt.

Budaörsön az Egészségügyi Központ saját erejéből telepít egy konténerlaboratóriumot az épület parkolójába, és az erre kiképzett munkatársaik ott végzik el a szakrendelésre jelentkező betegeken a szükséges tesztfolyamatot. A háziorvosi és a szakorvosi beutalóval rendelkező betegek számára a teszt költségeit az egészségbiztosító fedezi.

Wittinghoff Tamás elmondta, hogy a kormány még nem térítette meg a járványügyi védekezések pluszköltségeit, ez Budaörsön már meghaladja a 80 millió forintot. „Eközben elvették a gépjárműadót, s mindenhol csökken az iparűzési adóbevétel, aminek megfizetésére haladékot kaptak a vállalkozások. Tehát az elvonások mellett jelentős bevételkiesés is keletkezik” – mondta.

Az ellenzéki polgármester nem hagyta szó nélkül, hogy „miközben a védekezés frontvonalában lévő önkormányzatoktól elveszik a pénzt, a már eddig is milliárdokat felemésztő jövő évi vadászati kiállítás előkészületeire nem sajnál a Kormány újabb 1,677 milliárd forintot biztosítani, de propagandacélokra, óriásplakátokra is további 6 milliárd forintot különítettek el” – tette hozzá.

Budaörsön eddig 97 esetben rendeltek el hatósági karantént, ez két plusz esetet jelent a múlt héten, így jelenleg 19-en vannak otthonukban járványügyi megfigyelés alatt.

A polgármester arról is beszélt, hogy egyre többen vesztik el az állásukat. Már tapasztalható a helyi szociális rendszer túlterheltsége, egyre többen jelzik reménytelen helyzetüket. Mint mondta: „Igyekszünk minden rászorulónak segíteni, de nem tudom megmondani, meddig leszünk képesek kitartani ilyen elvonások mellett, bevételek nélkül.” – jelezte Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere.

Kiemelt kép: Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere – BPK-montázs