A Fővárosi Közgyűlés szerdán délután fogadta el Karácsony Gergely főpolgármester javaslatát az építményadó-rendelet módosításáról, vagyis – a bíróság által is jóváhagyott elnevezéssel élve – a Tiborcz-adó bevezetésének lehetőségéről.

Nincs egyenlőségjel vagyon és vagyon között

„Ennek kapcsán pár dolgot ideje tisztázni – kezdte Facebook-bejegyzését a főpolgármester. – Egyrészt azt, hogy én soha nem tettem egyenlőségjelet vagyon és vagyon közé. Tudom, hogy sokan tisztességes munkával, okos befektetésekkel tettek szert jelentős vagyonra ebben az országban és Budapesten is.”  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Közpénzen élősködő oligarchák

Ugyanakkor a NER világa kitermelte magából a közpénzen élősködő, közbeszerzéseken nyerészkedő oligarchákat, akiket nem saját teljesítményük, hanem a Fideszhez, de még inkább a miniszterelnökhöz kötődő politikai lojalitásuk tett milliárdossá – folytatta a gondolatot Karácsony.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Illik rá a név

A főpolgármester hozzátette: a most bevezethetővé vált fővárosi adót elnevezhettük volna Mészárosról is, de a Tiborcz név azért illik jobban rá, mert a miniszterelnök vejének elsődleges vagyonszerzési forrása Budapest lett.

Nagyobb vagyon – több szolidaritás

A pusztító erővel érkező szociális krízis idején különösen igaz: a nagyobb vagyon nagyobb felelősségvállalással, több szolidaritással kell együtt járjon.

Mutassanak példát a leggazdagabb magyarok!

„Ezért hamarosan kéréssel fordulok a leggazdagabb magyarokhoz, hogy járuljanak hozzá ők is a fővárosi rezsitámogatási rendszerhez, mutassanak ők is példát szolidaritásból. Ez egy kérés lesz, mert így tartom helyesnek” – írta Karácsony.

Értékválasztás

 „Tudom, önmagában ez nem oldja meg a megélhetési válságot, de ez egyfajta értékválasztás, amihez ragaszkodom, és amire felhatalmazást kaptam a budapestiektől” – áll a bejegyzésben.

„Ahogy ígértem”

Kép: Karácsony Gergely Facebook

Minta lehet a szabályozás

A szabályozás azért a Margitszigetre vonatkozik, mert erre terjed ki a Főváros rendeletalkotási jogköre. A Tiborc-adóról szóló rendelet a mai naptól mintát ad a kerületeknek.

A kerületeken múlik

A luxusingatlanokra kivethető adó ugyanis kerületi hatáskör, a Főváros ma megalkotta ennek a mintaszabályozását, innentől a kerületeken múlik, élnek-e vele. Ahol erre lehetősége nyílik, ott a kerületi képviselőtestületek dönthetnek a Tiborcz-adó bevezetéséről.

Hiányzik a pénz a közösből

Napnál világosabban látszik: a megélhetési válság, az elszabadult infláció és az egekbe szökő rezsiköltségek kezeléséhez hiányzik az a rengeteg pénz a közösből, amit a NER oligarchái zsebre tettek.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely.