Családosok, babát várók, agglomerációba költözők figyelem, összegyűjtöttük a 10 leggyermekbarátabb települést. Több helyen pénzt, üdvözlőlapot vagy ajándékcsomagot ad az önkormányzat a baba érkezésekor, máshol óvodákat, bölcsődéket fejlesztenek.

 

1. Érd

Érden, legyen szó a központról vagy a nyugodt Érdligetről, mindig nagy hangsúlyt fektetnek a kisgyermekek és szüleik támogatására. A támogatás mértékét az önkormányzat folyamatosan növeli, idén már harmincezer forint értékű babacsomagot kap minden érdi újszülött és szüleik. Ebben a kis szeretetcsomagban minden benne van, amire egy kicsinek szüksége van: takaró, pelenkák, babajátékok, rágókák, babaápolási szerek, kis ruhák, lepedő, és egy pár kiscipő. A babacsomagot a szülők mindig örömmel fogadják, hiszen azzal, hogy kész csomagot kapnak, a szülőknek nem kell még a fent említett dolgok beszerzésével is foglalkozniuk.

2. Vác

Nem ok nélkül nyerte el tavaly is, immár negyedik alkalommal a Családbarát Munkahely címet Vác Város Önkormányzata. Nem csoda, hiszen a kisgyermekes szülők az iskolázásban anyagi támogatásban részesülnek. Mindemellett pedig munkaidő kedvezményt is kaphatnak, hiszen az országban egyedülállóan Pünkösd Kedd fizetett szabadnapnak minősül. Vác szinte minden tekintetben könnyebbé akarja tenni a családok életét, legyen szó strand bérletről, szünidei programokról vagy foglalkozásokról. 32 játszótér vana városban és több olyan kávézó, étterem ahol játszó sarkokat alakítottak ki, vagy a kínálatban gyerekmenü is található.

3. Budaörs

Budaörs is egy olyan város, ahol örömmel fogadják az újszülötteket. Minden gyermek babaköszöntő csomagra jogosult, akinek legalább egyik szülője életvitelszerűen Budaörs város közigazgatási területén él és bejelentett lakcímmel rendelkezik. Akik már túl vannak a bölcsődén, azok számára a Csicsergő, Csillagfürt, a Vackor és a Zippel-Zappel óvoda lehet opció. Az óvodák, köztük elsősorban a Vackor óvoda, külön hangsúlyt fektetnek a gyermekek környezettudatos szemléletének megalapozására.

Virágot ültettek a Vackor iskola óvodásai – Fotó: Budaorsinaplo.hu

4. Gödöllő

Gödöllőn is köszöntő csomagot kapnak azok az újszülöttek, akiknek szülei a városban laknak. Ez a támogatás gyermekenként 20.000 Ft-ot jelent, illetve egy emléklapot is kap a család. A város önkormányzata rendszeresen szervez programokat, eseményeket kisgyerekek számára, idén februárban például két darab dióval “fizethettek” a kicsik a Gödöllői Királyi Kastély múzeumába való belépésért. Gödöllőn egyedinek mondható a Gödöllői Kutyasport Központ “kutya-gyerek kommunikációs tréning” nevű programja is, amely során felkészült oktatók tanítják a gyerekeket a kutyákkal való alapvető ismeretekre, amely fontos lehet minden család számára, akiknek házikedvencük van.

5. Budakeszi

Budakeszin a családokat 25.000 Ft születési támogatással segítik, ennek feltétele, hogy legalább kilenc hónapja legyen lakcímük, valamint a család egy főre jutó jövedelme nem haladhatja meg a 105.450 Ft-ot. A piciket a Budakeszi Bölcsőde vagy a Mosolyvár Bölcsőde, a nagyobbakat később pedig a Pitypang  Sport Óvoda, Szivárvány Óvoda vagy a Tarkabarka-Kunterbunt Óvoda várja sok szeretettel.

6. Biatorbágy

A 2007-től városi rangot viselő Biatorbágy is támogatja a családokat, 30.000 Ft gyermekszületési támogatással. Először még a baba születése előtt egy nyomtatványt kell kitölteni “kérelem gyermekszületési támogatáshoz” címszó alatt, az eljárás illetékmentes. A kérelem ide kattintva elérhető. A Bechtold Sváb Tájház, Karikó János Könyvtár és a Juhász Ferenc Művelődési Központ is hozzájárul a város kulturális fejlődéséhez. Valamint külön kiemelendő a Pászti Miklós Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és a Czuczor Gergely Iskola, ami a Magyar Műhely Általános Művelődési Központ tagiskolájaként működik hiszen ez fontos szempont lehet a szülők számára, hogy művészeti képzésre is van lehetőség a városban.

7. Csömör

Csömörön is segítik a családokat, mégpedig 22.000 Ft-al a baba érkezésekor. Ennek mindössze annyi a feltétele, hogy legalább az egyik szülő állandó csömöri lakos legyen minimum 1 éve, illetve az újszülött lakcíme is a nagyközségben legyen. A pénzösszegen kívül egyéb ajándékokkal is meglepik a családokat, mint babatakaró, autós matrica és egy üdvözlő levél.

Csömörön rengeteg lehetőség várja a sportos családokat. Fotó: Bringafeszt.hu

8. Göd

Gödön kicsit túlbonyolították ugyan, de azért megugorható a 30 ezres egyszeri támogatás beszerzése a baba érkezésekor. A feltétel, hogy 2 éve állandó lakcímmel rendelkezzenek a településen, valamint az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 150%-át, illetve legalább a szülők egyike 1 éves munkaviszonnyal rendelkezik 3 évre visszamenőleg. A születési támogatás 30.000 Ft gyermekenként.

9. Tárnok

Tárnokon óvodákat, bölcsődéket építenek. Ez is nagy dolog, hiszen sok agglomerációs településen egyáltalán nincs, vagy nincs elegendő férőhely a bölcsiben.  Tárnoki Tipegő Bölcsőde kapcsán Szolnoki Gábor polgármester így nyilatkozott erről: „Településünk életének egyik legszebb pillanatához érkezett el, amikor ünnepélyes keretek között nyitottuk meg Tárnok első bölcsődéjét. Az újszülöttek növekvő száma azonban arra sarkallta az önkormányzatot, hogy egy újabb óvodát építsenek. 2018-ban Tárnok 400 millió forintos óvodaépítési pályázatot nyert meg.

10. Kistarcsa

Kistarcsa is ideális a kisgyerekes családok számára. Az önkormányzat 45 ezer forint értékben nyújt élezkezdési támogatást a családoknak, amennyiben egyik szülő Kistarcsán él és legalább 6 hónapja folyamatosan munkaviszonyban áll. Ez még nem minden, hiszen az önkormányzat 40.000 forintos havi napközis támogatást is nyújt gyermekenként. Az öt érintett napközi 1-3 év közötti kistarcsai lakóhellyel rendelkező gyermekeket lát el, a napközik listája ide kattintva érhető el. Kistarcsa ideális célpont azoknak a családoknak, akik az agglomerációba szeretnének költözni kisgyermekkel, azonban mégis közel maradnának a fővároshoz.

Kiemelt kép: illusztráció