Többe fog kerülni az idei húsvét a kereskedők szerint. A tojás és a sonka ára is jelentősen emelkedett. Még három hét van az ünnepig, a nagy roham nem indult el, de az eladók tapasztalata szerint, aki biztosra akar menni, már most megrendeli, vagy akár meg is veszi a sonkát.

Durván drágult a sonka

Tavalyhoz képest nagyjából 40 százalékkal nőtt a füstölt húskészítmények ára. A vásárlók szerint sokba kerül a hús, de a minőséget keresik. A hagyományosan pácolt, érlelt kötözött sonkákat vásárolják meg a legtöbben – írja a Tények.hu. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kisebb darabot vesznek

Az ATV által megkérdezett vevők szerint biztosan drágulni fog idén a sonka, egy nő például úgy fogalmazott, hogy „minden emelkedik, csak a fizetésünk nem”. Vannak azonban olyan vásárlók, akik úgy próbálnak spórolni, hogy idén nem egész sonkát vásárolnak, inkább kisebb darabokat vesznek. Ezzel szemben olyanok is vannak, akik hajlandók többet fizetni a jó minőségű, hagyományos sonkáért.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

A jó sonka titka

A szakemberek szerint a sonkavásárlásnál az a legszerencsésebb, ha valaki egy héttel az ünnep előtt veszi meg a sonkát és utána még otthon egy kicsit szárítja, ezt követően pedig legalább két lében főzi meg – hangzott el az ATV Híradó riportjában.

Nem drágulhat a tojás

A Tojásszövetség elnöke szerint az árstop miatt a szezonális drágulás nem lesz érzékelhető. „Hiányra semmiképpen sem számíthatunk a tojásokból, de azért azt javasoljuk mindenkinek, hogy ne hagyja az utolsó időpontra a tojásvásárlárlást a húsvét előtt” – mondta el az InfoRádiónak Pákozd Gergely, a Tojásszövetség elnöke.

Lehetnek üres polcok

Késői vásárlás esetén ugyanis esetleg előfordulhat, hogy a vevő üres polcokkal találkozik. „Mivel a tyúkok egy nap egy tojást tojnak, a következő nap már valószínűleg lesz tojás abban a boltban” – biztatta a vevőket a szakember.

Kódolt konfliktus

Pákozd Gergely szerint az árstop termelői oldalról nem befolyásolja a kínálatot, hiszen a kiskereskedelmi fogyasztói árra vonatkozik, így sokkal inkább egy konfliktust kódolt a kereskedelem képviselői, a termelők, valamint a csomagolóhelyek képviselői közé.

Ágazati hatások

„Ezzel kapcsolatosan egyébként még mindig vizsgáljuk az adatokat, hiszen olyan hosszú idő még nem telt el az árstop bevezetése óta. Majd a kivezetése után tudunk összegezni, illetve pontos információt adni azzal kapcsolatosan, hogy miként befolyásolta az ágazatot” – jegyezte meg.

Árstop ellenére is drága

Az árstop miatt szezonális drágulásra nem kell számítani, viszont a tojásárak tavalyhoz képest nagyon magasak. Pákozd Gergely szerint a tojásfogyasztás ciklikusságának megfelelően a két fő szezonban van áremelkedés is, amit viszont most a fogyasztók az árstop miatt nem fognak érzékelni. Ugyanakkor a nyári szezonban visszaesik a fogyasztás, és jellemzően lefelé mozognak az árak.

Ezeket keresik az emberek

A szezonális termékekre szűkítve a kört, a CBA-s Fodor Attila arról beszélt, hogy jelentős részük csak ebben az időszakban kapható, vagy legalábbis ilyenkor megtöbbszöröződik a kínálatuk. Fókuszba kerül a torma, a füstölt húsáruk, a sós kalács – írja az Index.

Keresik a minőséget

Ezen termékek éves értékesítési mennyiségének akár a 70-80 százaléka is az ünnep előtt realizálódik – vont mérleget a magyar üzletlánc kommunikációs igazgatója. Hozzátette: a csokoládéfigurák (nyúl, tojás) kizárólag ebben az időszakban kerülnek a kínálatba, ezeknél kismértékű csökkenés tapasztalható az értékesítésben, ugyanakkor továbbra is a magasabb minőségű termékek a keresettek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció