Csak annak  kell idén érettségiznie, akinek az a továbbtanuláshoz szükséges – ezt mondta a köznevelésért felelős államtitkár az Operatív Törzs csütörtöki tájékoztatóján.

Maruzsa Zoltán, köznevelési államtitkár közölte, hogy sikeres volt az átállás a digitális oktatásra. Az oktatási akciócsoport javaslata szerint vissza lehet lépni az érettségitől idén vagy pedig rövidített vizsgát tartanak. Ha a járványhelyzetben van erre mód, akkor érdemes az érettségit megszervezni, a szintemelő vizsgákat törölni érdemes.

Az államtitkár szerint aki nem felvételizik idén, az vissza tud lépni a jelentkezéstől, a következő tanévben tud érettségizni. Senkinek nem kötelező érettségizni idén, ha nem felvételizik.

Akik szeretnének érettségizni, a lehető legrövidebb érettségi vizsgát kell szervezni. Lehetőség szerint a vizsgatárgyakból csak írásbeli vizsga legyen, ezzel felére csökkentjük a vizsgák számát. Csak kivételes esetben lesz szóbeli vizsga.

A vizsgát előrébb hozni nem lehet, de sokat tolni sem lehet rajta, szeptemberben elindul a tanév. Május, június folyamán lesz a vizsga, a járványügyi helyzettől függően. Május 4-i kezdésre készülünk, de ez változhat a járványhelyzet függvényében – mondta Maruzsa Zoltán.  A részletekről a járványhelyzet függvényében döntenek, a kormány fog döntést hozni.