Aki teheti kérje a harmadik oltást, és aki teheti kérjen Modernát – ezt javasolja Lisziewicz Julianna immunológus. A szakember szerint a delta variáns nagyon meg tudja betegíteni az embert, a fiatalok is kórházba kerülhetnek.

Emeli a védettségi szintet

A vakcinák által előidézett védettség idővel csökken, ráadásul jönnek újabb és újabb variánsok, de a harmadik oltás emeli a védettségi szintet – többek közt erről is beszélt az ATV-ben Lisziewicz Julianna. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Az idő elteltével csökken a védettség

Az immunológus szerint minden vakcina védettséget biztosít egy bizonyos mennyiségű embernek, de a védettség az idő elteltével csökken. Ha valakit beoltottak például februárban, márciusban, akkor ő kapott védettséget, de ez idővel csökken.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Hatékonyabb a Moderna

Lisziewicz Julianna szerint két oltást vizsgáltak Minnesotában: a Pfizert összehasonlították a Modernával. Az indiai variáns ellen a Moderna kétszer hatásosabbnak bizonyult, ezért azt javasolja mindenkinek, hogy aki teheti, Modernát kérjen harmadiknak.

Rusvai el akarja kapni a deltát

Korábban Rusvai Miklós virológus arról beszélt: akik megkapták az oltás első két adagját, és megfelelő védettség alakult ki náluk, azoknak nincs szükségük újabb dózisra. Azt mondta, reméli, hogy elkapja a delta variánst, és – az eddigi oltásoknak köszönhetően – enyhe lefolyással átesik a fertőzésen, ezzel megszerezve a védettséget az új változat ellen is.

Izraeli tapasztalat

A virológus állításával Lisziewicz Julianna nem ért egyet. Ezzel kapcsolatban azt mondta, Izraelben például a negyedik hullám magasabb volt, mint a harmadik, akik kórházba kerültek az oltás ellenére, azok is komolyan betegek voltak.

Az egészségesek is nagyon betegek lehetnek

Ráadásul a fertőződés hosszú távú problémát is okozhat, ilyen lehet a szaglás elvesztése. Az immunológus szerint aki egészséges, fiatal, az is nagyon beteg lehet.

Veszélyes a delta variáns

A delta variáns miatt körülbelül ezerszer annyi vírus replikálódik a szervezetben, mint az eredeti vírus esetében, és minél több replikálódik, annál betegebbek vagyunk.

Minimális a mellékhatás

„Aki azt mondja, hogy nincs mellékhatás, hazudik” – mondta az immunológus. Szerinte minden gyógyszernek van mellékhatása, a vakcina esetében a komoly mellékhatás annyira ritka, hogy veszélyesebb kimenni az utcára, ahol bárkit elüthet a villamos.

Dolgozik az immunrendszer

„Állandóan találkozunk kórokozókkal, az immunrendszer állandóan működik, az oltás nem jelent semmilyen problémát” – Lisziewicz Julianna.

Bárki kérheti a harmadik oltást

Magyarországon bárki kérheti a harmadik oltást, ha a második oltás és a harmadik között eltelt már 4 hónap. A korábbiakhoz hasonlóan, a vakcina felvételéhez regisztrációra van szükség. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció