A hírek szerint egyre több politikus és vállalat beszél arról, hogy bizonyos helyzetekben megkövetelhetik majd az oltásigazolást. Angliában már azt tervezik, hogy focimeccsek belépőihez is igazolást kérnek, Hollandiában a koncertekhez lehet kötelező az oltás. Magyarországon egy felmérés szerint sokan nem oltatnák be magukat.

Tömeges oltás

A koronavírus vakcinák hónapokon belüli tömeges megjelenése együtt járhat azzal, hogy kormányok, vállalatok az oltás igazolásához köthetnek bizonyos dolgokat. A vakcina ugyan sehol sem lesz kötelező, de várhatóan nélküle sok szolgáltatást nem lehet majd igénybe venni. | Ez is érdekelhet: Koronavírus-halálozási térképet adtak ki az országról, közben újabb 106 ember halt meg a vírus miatt

Szurkolás csak oltással

Egyedi QR-kódot kaphatnak a mobiltelefonjukra azok a britek, akik megkapták a védőoltást, hogy ezzel vehessenek csak részt focimérkőzéseken, színházi előadásokon és más eseményeken – jelezte a brit kormány a Daily Mail szerint, hozzátéve, a tervek még korai szakaszban járnak – írja a Portfolió.hu.

Bulizás csak oltással

A jegyforgalmazást végző Ticketmaster a Billboard szerint azt tervezi, hogy a koncertek előtt ellenőrzi, hogy a résztvevők rendelkeznek-e a koronavírus elleni oltással. Ehhez szintén mobiltelefonos megoldást vezetnének be, ugyanakkor az oltásigazolás mellett a 24-72 órán belül elvégzett, negatív eredményű koronavírus-tesztet is elfogadnák.

Akinek nincs oltása, nem mehet be

Amennyiben a koronavírus elleni vakcina széles körben elterjedt lesz Hollandiában, a fesztiválok és koncerthelyszínek meg kell, hogy különböztessék azokat, akiket már beoltottak a koronavírussal szemben azoktól, akiket még nem. Ezt Berend Schans, a Holland Koncerthelyszínek és Fesztiválok Szövetségének igazgatója nyilatkozta, hozzátéve: lehetőséget lát arra, hogy visszautasítsák az oltással nem rendelkező emberek belépését a fesztiválokra.

Repülés csak oltással

Ausztrália nemzeti légitársasága, amelyet egyben a világ legbiztonságosabb légitársaságaként tartanak számon, bejelentette, hogy csak azok a külföldiek utazhatnak a fedélzetén, akik bizonyítani tudják, hogy megkapták a koronavírus elleni vakcinát – a CNN tudósítása alapján.

Dolgozni csak oltással

A brit konvervatív képviselő, Tom Tugendhat odáig ment a Huffington Post szerint, hogy szerinte azok, akik visszautasítják majd az oltást, egy napon azzal szembesülhetnek, hogy kizárják őket a munkahelyükről, és nem léphetnek például be az irodába. Szerinte számos társadalmi színtéren oltásigazolással lehet majd szolgáltatásokat igénybe venni.

Sok magyar nem adatná be magának az oltást

Az Euronews megbízásából készített, az Opinio által 1231 fős mintán végzett reprezentatív felmérés eredménye szerint Magyarországon a megkérdezettek mindössze 17 százaléka adatná be magának az oltást, ha a vakcina elérhetővé válna, 47 százalék egyértelműen elutasította az oltás lehetőségét, 36 százalék pedig még nem döntötte el.

Ha már oltás, legyen magyar!

Nem mindegy az sem, melyik, illetve milyen oltásról van szó. A kutatásból az is kiderült, melyik vakcinát preferálnák a magyarok. A legtöbb megkérdezett egy Magyarországon gyártott védőoltást választana, valamivel kevesebben kérnének az amerikai fejlesztésű vakcinából,

Nem kell az orosz és kínai vakcina

A magyar kormány által megrendelt orosz gyártmányú oltószert viszont egyértelműen elutasítják, a megkérdezettek mindössze 7 százaléka oltatná be ezzel magát, és ennél is kevesebben, mindössze 4 százalék kérne a kínai vakcinából.

Kiemelt kép: illusztráció