Mostantól az önkormányzatok által működtetett szakrendelők is az országos kórházfőigazgatóság alá tartoznak. A szakrendelők vezetői kötelesek végrehajtani a kórházi vezetők utasításait. Az új jogszabály a háziorvosokat is érinti, őket például bármikor berendelhetik a kórházakba.

Elveszik az önkormányzatoktól a szakrendelők irányítását

A hatékonyabb egészségügyi védekezés, a betegellátás és az egészségügyi dolgozók kiegyensúlyozottabb terhelése, valamint a védőoltási program végrehajtásának biztosítása érdekében a területileg illetékes kórházak szakmai irányítása alá kerülnek az önkormányzati szakrendelők a veszélyhelyzet idejére. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Egységes irányítás

Az MTI azt írja, az intézkedés lehetővé teszi, hogy a legkiélezettebb védekezési helyzetben egységes irányítás alá tartozzon az egészségügyi ellátórendszer, fokozva a vírus elleni védekezés hatékonyságát.

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

A szakrendelésen dolgozók is részt vesznek a védekezésben

A koronavírus-járvány most zajló harmadik hullámában minden eddiginél több a kórházi beteg és nagyobb terhelés alatt vannak a kórházak. Fontos, hogy az önkormányzati fenntartású szakrendelők és dolgozóik is szükség szerint részt vegyenek a járvány elleni védekezésben, koordináltan végezzék a betegellátást, és az oltás tömeges szakaszában majd megfelelően hajtsák végre az oltási feladatokat.

A kórházak irányítják a szakrendelőket

A jogszabály szerint a veszélyhelyzet idejére a városi kórházakhoz telepíti a területükön működő önkormányzati fenntartású járóbeteg-szakellátóknál a szakmai irányítási jogkörök gyakorlását, a járóbeteg-szakellátó szolgáltató működésének felügyeletét, és a javaslattételt a járóbeteg-szakellátó egészségügyi szolgáltató egészségügyi dolgozói és szakdolgozói jogszabályban meghatározott berendelésére. A jogszabály rögzíti, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt az egészségügyi intézmények folyamatos munkarendben működnek.

Vezetői ügyelet

Emellett a kormányrendelet az irányító megyei intézmények (azaz a megyei kórházak, a vidéki egyetemi klinikai központok, a fővárosi centrumkórházak) hatáskörét kiterjeszti az illetékességi területen valamennyi egészségügyi tevékenység irányítására. Az irányító megyei intézménynél 24 órás vezetői ügyeletnek kell működnie.

Az országos kórházfőigazgatóság utasításait kell követni

A szakrendelők vezetői kötelesek a hatékony és összehangolt védekezés érdekében az országos kórház-főigazgató védekezés megszervezésére vonatkozó utasításait végrehajtani, folyamatos kapcsolatot tartani az irányító szerv vezetőjével, az Országos Mentőszolgálattal, valamint a megyei, fővárosi védelmi bizottsággal.

Védoltás

Az önkormányzati szakrendelőt működtető egészségügyi szolgáltató felel az általa végzett védőoltási tevékenység jogszerűségéért, szabályszerűségéért, szakszerűségéért – olvasható a Koronavírus Sajtóközpont közleményében.

Háziorvosok

Az intézkedés a háziorvosokat is érinti. Az Orbán Viktor által jegyzett rendelet szerint a veszélyhelyzet idején a megyei kórházak a háziorvosi szolgáltatók felett is szakmai irányítási jogot gyakorolnak, illetvea háziorvosi szakképzettség mellett egyéb szakképzettséggel rendelkező háziorvosokat – a védőoltási tevékenység sérelme nélkül – a megyén belül működő, fekvőbeteg- vagy járóbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi intézményhez kirendelhetik.

Berendelhetik a kórházakba

Vagyis ez azt jelenti, hogy ezentúl a háziorvosok is átvezényelhetők lesznek, bármikor berendelhetik őket a kórházakba. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – MTI/Czeglédi Zsolt