Tavaly novemberben hiába fordult az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) több karának 650 dolgozója az egyetem vezetéséhez és a fenntartóhoz annak érdekében, hogy rendezzék a felsőoktásban dolgozó közalkalmazottak bérezését. Nem kaptak semmilyen választ, emiatt úgy döntöttek, a nyilvánossághoz fordulnak.

„Elfogadhatatlan a jelenlegi bérezés”

A Facebook-on szerdán közzétett nyílt levélben a nyilatkozat aláírói kifejtik, hogy „elfogadhatatlannak tartják a jelenlegi bérezést, nemcsak az oktatókét, hanem az adminisztratív munkakörben dolgozókét is, és azt várják az egyetem fenntartójától, a magyar államtól, illetve az egyetem vezetőitől, hogy haladéktalanul tegyenek konkrét lépéseket a súlyos helyzet megoldására”. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Az alapműködés is veszélyben

Szerintük az ELTE oktatói alapbérei európai, közép-európai, sőt még magyarországi összehasonlításban is rendkívül alacsonyak, és ez már az intézmény alapműködését is veszélyezteti.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Nem biztosítják a megélhetésüket

Mint írják, „a jelenlegi fizetések nem biztosítják az oktatók és az adminisztratív munkakörben dolgozók megélhetését, nem teremtik meg a tudományos kutatás, illetve a színvonalas oktatási és azt támogató tevékenységek minimálisan szükséges előfeltételét sem, és egyre nehezebbé teszik az utánpótlás biztosítását.”

Nem követi az inflációt sem

Ráadásul az egyetemi bértáblába sem az oktatók, sem az adminisztratív munkakörben dolgozók bérére vonatkozóan nincs beépítve semmiféle automatizmus, amely akár csak a hivatalos infláció követését lehetővé tenné – tették hozzá.

Az alapbérek megháromszorozását kérik

„A jelenlegi bérszínvonal olyan alacsony, hogy az alapbérek azonnali megháromszorozására lenne szükség” – írják.

Forrásátcsoportosítással megoldható

Ezt szerintük az egyetemen belüli forrásátcsoportosítással lehetetlen lenne megoldani, ezért a központi költségvetésből kellene hozzá megemelt forrást biztosítani. „Szükségesnek tartjuk azt is, hogy az így létrejött alapbéreknek a mindenkori garantált bérminimumhoz viszonyított arányát az Országgyűlés iktassa törvénybe” – fogalmaztak.

Feketén-fehéren a fizetésekről

A nyilatkozatban azt is részletezik, jelenleg milyen fizetések mellett dolgoznak az egyetemen az adjunktusok és tanársegédek: Egy 10 éve egy adjunktusként dolgozó szakember bértábla szerinti alapbére jelenleg bruttó 277 200 forint. Ez a nemzetgazdasági átlagbér körül mozgott, mostanra annak 60 százaléka alá csökkent.

A minimálbérnél is alacsonyabb

A jelenlegi bértábla szerint az új minimálbérnél (bruttó 232 000 Ft) alacsonyabb a tanársegédi alapbér (bruttó 221 800 Ft). Az új garantált bérminimum (bruttó 296 000 Ft) még az egyetemi adjunktusi alapbérnél is magasabb.

Alulfizetett tanársegédek

Az elmúlt években az ezeket az összegeket kiegészítő, központilag előírt 15+15 százalékos béremelés csak „munkáltatói döntésen alapuló illetmény” formájában valósult meg, és az átlagos tanársegédi bér ezzel együtt is alatta marad az átlagkereset 60 százalékának.

Nem kaptak érdemi választ

Hozzáteszik, azért fordultak a nyilvánossághoz, mert novemberi levelükre sem a fenntartó államtól, sem az egyetemi vezetéstől nem kaptak érdemi választ. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: az ELTE egyik épülete. Fotó: archív