A köztársasági elnök és felesége alapítványt hoznak létre a koronavírus miatt árván marad gyermekek megsegítésére. Áder János elmondta, hogy több száz olyan gyermekről lehet szó, akik a harmadik hullám idején váltak árvává, ezért rajtuk akar segíteni.

Alapítványt hoznak létre

Áder János a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában jelentette be, hogy a feleségével, Herczegh Anitával alapítványt hoznak létre az árvák támogatására. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Fiatalok maradnak árván

A köztársasági elnök elmondta, hogy a járvány első két hulláma alatt nem nagyon lehetett olyan híreket hallani, mint most, a harmadik járvány idején, amikor egyre több felől hallani, hogy kisgyermeket nevelő szülők halnak meg és gyermekek maradnak árván.

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

Segíteni akart

“Hetek óta azon gondolkodtunk a feleségemmel, hogy hogyan lehetne ezen a helyzeten segíteni. Kíváncsi voltam, hogy hány családot és hány gyermeket érinthetett ez a járvány: több mint hatszáz gyermekről van szó, és több mint négyszáz családról” – hívta fel a figyelmet a köztársasági elnök.

Szükségük van a támogatásra

Azt is hozzátette, hogy az érintett gyerekeket legalább a nagykorúvá válásukig vagy addig, amíg szakmát, esetleg diplomát szereznek, segíteni kell anyagilag.

Már megvan az alapító okirat

Az alapítványról elmondta, hogy a jogi előkészítő munkálatok befejeződtek, és már elkészült az alapító okirat is. Az alapító Áder János, a felesége pedig a kuratórium tagja, de a politikus felkérte még Bagdi Emőke klinikai szakpszichológust és Ürge-Vorsatz Diána fizikust is, akik mind a ketten igent mondtak.

Még nem fogadhatnak adományokat

Áder arról is szót ejtett, hogy az alapítványt még nem jegyezték be, mivel a jövő héten indul a bírósági eljárás. Ennél fogva nem is fogadhatnak addig semmilyen adományt.

5 millióról indulnak

Az alapítvány 5 millió forintból indul, ami a köztársasági elnök szerint a “saját megtakarításuk”. Ugyanakkor Áder János abban bízik, hogy ismerősei köréből, akár még szélesebb körből is érkeznek majd támogatások.

Mindenkire szükség van

Kiemelte, hogy ezt a programot csak az önkormányzatok, polgármesterek és jegyzők segítségével lehet sikerre vinni, hiszen ők ismerik az érintett családokat, illetve azt, hogy mekkora segítségre van szükségük.

Ez lesz a nevük

Beszélt arról is, hogy sokat gondolkodtak az alapítvány nevén, végül Regőczi István neve mellett döntöttek, mert a katolikus pap egész életében, már a második világháborút megelőzően is, árva gyerekekről gondoskodott. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: MTI