Mélyen a zsebébe kell nyúljon az, aki Budapesten akar most lakás bérelni. Az árak alaposan elszaladtak, bár városon belül azért akadnak olcsóbb és persze jócskán drágább kerületek is.

Éves szinten hatalmasat ugrottak az árak

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az ingatlan.com lakbérindexéből kiderólt, hogy a kínálati lakásbérleti díjak országosan és Budapesten is júliusban 1,9 százalékkal nőttek az előző hónaphoz képest. A KSH oldalán közölt adatok szerint a júliusi lakbérek éves szinten országosan 13, a fővárosban 14 százalékkal, 2015-höz viszonyítva pedig 92, illetve 84 százalékkal emelkedtek. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Budapesten volt a legtöbb kiadó lakás

Az idén január-július között a figyelembe vett hirdetések 56 százaléka fővárosi, 29 százaléka vármegyei jogú, 13 százaléka nem vármegyei jogú városi lakásra vonatkozott. A kiadásra meghirdetett lakások alapterülete Budapesten átlagosan 55, a vármegyei jogú városokban 58, míg a kisebb településeken 67 négyzetméter volt.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Többlakásos épületek

Országosan a megfigyelt hirdetések 92 százaléka többlakásos épületben lévő lakásokra vonatkozott, a fennmaradó mintegy 8 százaléknál családi házat hirdettek meg. Az év első hét hónapjában a fővárosban a hirdetések 42, országosan 43 százaléka származott magánszemélytől – olvasható a KSH oldalán.

Bővült a kínálat

Az ingatlan.com közleményben Balogh László, az ingatlanhirdetési portál vezető gazdasági szakértője megjegyezte, hogy a kereslet mellett a kínálat is dinamikusan bővült az idei albérletszezonban.

A ponthatárok kihirdetése után

A ponthatárok kihirdetése előtt 11,5 ezer lakás és ház volt a kínálatban, augusztus végén pedig már csaknem 14 ezer, ami majdnem 20 százalékos bővülés. Budapesten az átlagos bérleti díjak 230 ezer forintot tettek ki augusztus végén, szemben az egy hónappal korábbi 240 ezer forinttal.

Legolcsóbb vs. legdrágább

A szakember hozzátette, hogy Budapesten belül a legolcsóbb városrész a 21. kerület, ahol 160 ezer forint volt az átlagos lakbér augusztus végén, míg a legdrágábban – átlagosan 320 ezer forintért – az 5. kerületi lakásokat kínálják a tulajdonosok.

A megyeszékhelyek

A vármegyeszékhelyeken az összesített átlagos bérleti díj 140 ezer forint volt. Debrecen, Veszprém és Győr számít a legdrágábbnak, ezekben a városokban 160-180 ezer forint az átlagos bérleti díj.

Olcsóbb városok

A legolcsóbbak között van Miskolc, Salgótarján és Békéscsaba, utóbbiakat 100 ezer forintos átlagos bérleti díj jellemzi – olvasható az ingatlan.com közleményében. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció