Ezúttal nem csak a „szokásos” csőtörés miatt bosszankodhattak az érdiek: a legutóbbi malőr miatt Törökbálint kétharmadára sem tudott ivóvizet továbbítani az Érd és Térsége Csatorna-szolgáltató. A szakemberek nem titkolják: Érden nagyon sok gyenge, elöregedett vezeték van a föld alatt.

Komoly csőtörés

Eltört a napokban egy 400-as vízcső az érdi Somogyvári utcában. Nem azbesztcement, hanem PVC-vezeték volt, ráadásul nem keresztben, hanem hosszanti irányban tört ki egy belőle egy nagy darab, ami meglehetősen ritka. Hogy mi okozta a problémát, azt még nem tudni, a szakemberek szerint elképzelhető. hogy anyaghibás volt a vezeték. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Törökbálinton is szívtak

Az Érden és környékén sajnos már megszokott csőtöréseken kívül most jóval több embert érintett a helyzet: „Egy töltővezeték hibásodott meg. A törés miatt leürült a Nyírfa utcai medence, és Törökbálint kétharmadán nem tudtunk ivóvizet szolgáltatni. Ezekbe a háztartásokba ment volna ugyanis tovább a medencéből az ivóvíz” – mondta az ÉrdMostnak Lanku Ildikó a helyi szolgáltató ÉTV-ÉTCS ügyvezető igazgatója.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Hosszú helyreállítás

A vízművek munkatársai hosszú-hosszú órákon keresztül dolgoztak a helyreállításon. Már az nagy munka volt, mire kizárták a hibás vezetékszakaszt, hogy ne folyjon rajta víz, és nekiállhassanak javítani.

Csaknem egynapos munka

„A diszpécser kollégáinktól november 1-jén 11:22 perckor érkezett a jelzés, a helyreállításról az értesítés pedig november 2-án 7:41-kor futott be. Ez persze nem jelenti azt, hogy Törökbálinton közel egy napig nem volt víz, hiszen amíg a medence ki nem ürült, addig volt szolgáltatás” – hangsúlyozta az ügyvezető.

Újabb csőtörést jelentettek  

A medencét azóta feltöltötték, Törökbálinton újraindult a vízszolgáltatás, ugyanakkor a helyreállítás estéjén megint csőtörést jelentettek Érden, ezúttal a Bakonyi és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkáról. Ez valószínűleg összefüggésben volt az előző napi csőtöréssel.

Gyenge, öreg vezetékek

Érden nagyon sok a gyenge, elöregedett vezeték. „Ha az elmúlt öt évet tekintjük, 2022-ben és 2023-ban valamivel több csőtörésünk volt, mint korábban. Nyilván, ahogy haladunk előre az időben, és nem tudjuk cserélni azokat a vezetékeket, amelyeket kellene, az elöregedés miatt növekszik a meghibásodás veszélye” – mondta az ügyvezető.

Nincs pénz a felújításra

A rezsicsökkentés idején központilag befagyasztották az árakat, ezért nincs pénz a hazai csőrendszer rekonstrukciójára. „A víziközműtörvény értelmében a víziközművek, csőhálózatok az önkormányzat tulajdonában vannak. Az üzemeltető bérleti díjat fizet ezekért. Ez a bérleti díj a fedezete a felújításoknak, köztük a csőhálózaténak is. Mivel a bérleti díjat is befagyasztották tizenegy éve, nem jut több forrás a csőfelújításokra” – zárta szavait Lanku Ildikó az ÉrdMost oldalon.

Fejlesztések a városban

Ettől függetlenül azért zajlanak kisebb fejlesztések a városban és környékén. Csőzik László polgármester közösségi oldalán arról tájékoztatott, hogy az illetékes önkormányzatok polgármesterei a vízműtelepen üléseztek, ahol áttekintették a következő időszak fejlesztési terveit. „Jövőre együtt nekiállunk megterveztetni a vízátvételi és tárolókapacitás növeléséhez szükséges beruházásokat, ugyanis a térségben a hálózatunk ezek nélkül nem lesz képes rendesen működni” – írta. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: csőtörés Érden, korábbi felvétel. Fotók: erdmost.hu