Börtönbe kerülhet az a kőbányai nő, akinek a 73 négyzetméteres lakásában több mint 100, rendkívül rossz egészségügyi állapotban lévő macskát, valamint egy altatásra szoruló kutyát találtak. A padlót tíz centiméter vastagon borította ürülék.

107 állatot találtak a lakásban

Az állatmentőket még 2019-ben hívták ki a kőbányai lakáshoz, ahol 107, fertőzésektől szenvedő macskát és egy kutyát találtak borzalmas körülmények között. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Borzasztó bűzök

Az ott lakók már korábban is panaszkodtak a lakásból kiáramló bűz miatt. Felszólító levelekkel bombázták a tulajdonost, de hiába. Végül akkor történt előrelépés az ügyben, amikor egy kisgyermekes család költözött az asszony közvetlen szomszédjába, akik nem hagyták annyiban a dolgot, így végül eljárás indult.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Pokoli körülmények

Amikor először felnyitották a lakást, ott embertelen körülmények uralkodtak: ránézésre is beteg, sovány macskákat találtak a 73 négyzetméteres otthonban. A padlót, a falat és a bútorokat vastagon belepte az állatok ürülék – írta a Blikk.

Kukacok és csótányok  

2019-ben Csikós Viktória, a Segítő Angyalok Állatmentés Kft. ügyvezetője, azt nyilatkozta a Tényeknek, hogy hemzsegtek a lakásban a kukacok és a csótányok, és maszkkal sem lehetett odabent pár percnél hosszabb ideig tartózkodni.

Súlyosan beteg állatok

Az állatok legtöbbje súlyos betegségekkel küzdött: többségüknél a macskák legveszélyesebb betegségeként számon tartott macska-AIDS-t, leukózist diagnosztizáltak. Rühesek, soványak és teljesen legyengültek voltak, sőt, lebénult állatot is találtak közöttük.

Karantén

Miután eljárás indult a nő ellen, megkezdték a lakás járványügyi tisztítását. Az állatokat karanténba helyezték, hogy később új otthont keressenek neki. Ám a cicák közül sokan elpusztultak a mentés után, a kutyát pedig a fertőzöttsége miatt el kellett altatni.

Nem vitték el a macskáit

A tulajdonos korábban azt állította, ő jól gondját viselte a háziállatoknak: állítása szerint többször is kisebb összegeket adott az állatvédőknek, hogy vigyék el a macskákat, ám szerinte nem történt változás, sőt, a nyilatkozata szerint csak még többet vittek az otthonába.

Három évet is kaphat állatkínzásért

Március 22-én, szerdán, körülbelül 4 évvel a történtek után kezdetét veszi a büntetőper előkészítő ülése a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, ahol a tulajdonost, K.J.-t állatkínzással vádolják – írja az Index. A vádirat szerint az állatokat nem látták el megfelelő élelemmel és alommal, ráadásul külső és belső paraziták okozta megbetegedésektől szenvedtek.

Egytől három évet kaphat

A büntető törvénykönyv szerint az számít állatkínzásnak, ha egy gerinces állatnál indokolatlanul olyan bánásmódot alkalmaznak, amely maradandó egészségkárosodást, vagy az állat halálát okozhatja. Ha ezt a bűntettet több állat ellen is elkövetik, akár három évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható. Ha a vádlott nem ismeri be tettét, tárgyalásra utalják az ügyet. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció