Karácsony Gergely nem indul az ellenzéki előválasztás második fordulójában, már kampányfőnöke is lemondott. A főpolgármester Márki-Zay Pétert támogatja. Cikkünk folyamatosan frissül…

Visszalépett Karácsony Gergely

Bejelentette, hogy visszalép az ellenzéki előválasztás második fordulójától Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere azt mondta, hogy jószívvel fejezi be miniszterelnök-jelölti kampányát, és arra kéri az eddig őt támogató pártokat és szervezeteket, hogy a második fordulóban támogassák Márki-Zay Pétert.

Könnyű volt a döntés

Karácsony Gergely azt mondta, könnyű volt ez a döntés számára, mert becsületes, tisztességes embernek tartja Márki-Zay Pétert, aki Hódmezővásárhelyen már győzött a Fidesz ellen, és azt is tudják, hogy hogyan kell szolgálni, hogyan kell olyan politikát folytatni, ami lehetővé teszi, hogy újraegyesítsék az országot.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Újra akarja egyesíteni Magyarországot

A főpolgármester azt mondta, ő maga unortodox miniszterelnök-jelölt volt, hiszen azzal kezdte a kampányát, hogy elmondta, a háta közepére sem kívánja a miniszterelnök-jelöltséget. A főpolgármester szerint azonban a célja az volt, és ez most is változatlan, hogy újraegyesítsék Magyarországot.

Sokra tartják Dobrev Klárát

“A hazánk olyan helyzetben van, hogy aki nem hoz áldozatot, az nem hazafi” – mondta Karácsony Gergely. Az ellenzéki egység megőrzése mellett elkötelezettek, tisztelik és becsülik az ellenfeleiket, akik egyben a szövetségeseik is, sokra tartják Dobrev Klárát is.

Meg kellett lépnie

„Arra a belátásra jutottam tegnap nagyjából olyan 11 óra körül, hogy ha ezt nem lépem meg, akkor Orbán Viktor marad” – mondta a főpolgármester.

Ezt kéri Karácsony Gergely

„Arra kérek minden magyar állampolgárt, minden eddig őt támogató pártot, valamint a Jóistent is, hogy segítsék Márki-Zay Pétert abban, hogy igazi államférfivá váljon a következő hetekben.” – zárta beszédét Karácsony Gergely.

Lemondott a kampányfőnök

Lemondott Karácsony Gergely kampányfőnöke is. Gál J. Zoltánt elérte a Telex, de a politikus nem akarta kommentálni a lap értesülését. Gál J. Zoltán, korábban MSZP-s országgyűlési képviselő, illetve Gyurcsány Ferenc alatt államtitkár volt, a főpolgármesteri kampányban is már Karácsony Gergely mellett dolgozott. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Főtanácsadó marad

Az Index úgy tudja, hogy a Főpolgármesteri Hivatalban Gál J. Zoltán továbbra is főtanácsadói pozícióból segíti Karácsony Gergely városvezetői munkáját, bár úgy tudjuk, ezt a feladatvállalását is átgondolgatja.

Első forduló eredménye

Az előválasztás első fordulójában Dobrev Klára nagyjából 50 ezer szavazattal kapott többet, mint Karácsony Gergely és 90 ezer szavazattal előzte meg Márki-Zay Pétert. A hivatalos eredmény kihirdetése után Karácsony Gergely és Márki-Zax Péter szinte azonnal megkezdték az egyeztetést.

Karácsony-Márki-Zay megállapodás

Ezután napokig arról volt szó, hogy Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter közösen indulna a második fordulóban, ez végül nem jött össze. Pedig megállapodtak abban, hogy miniszterelnök-jelöltként és miniszterelnök-helyettes-jelöltként közös előválasztási, majd választási kampányt folytatnak.

Külön indulás

Szerdán aztán Karácsony Gergely bejelentette, hogy a több napig tartó tárgyalások után mégsem sikerült megállapodniuk arról, hogy melyikük lépjen vissza a másik javára, így végül mégis külön fognak indulni a második fordulóban.

A Momentum bejelentése

Csütörtök délután azonban Fekete-Győr András rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Momentum Márki-Zay Pétert, és nem a főpolgármestert fogja támogatni az előválasztás második fordulójában. A bejelentésen azt kérték, hogy tegyen így a Jobbik is.

Összeült Karácsony Gergely kampánystábja

A Momentum bejelentése után Karácsony Gergely minden programját lemondta és kampánystábjával, illetve az őt támogató pártok (MSZP, Párbeszéd, LMP) vezetőivel egyeztetésbe kezdett. Estére az atv.hu azt írta, hogy pénteken reggel a főpolgármester bejelenti, nem indul az ellenzéki előválasztás második fordulójában. Márki-Zay Péter pedig az Egyenes beszéd című műsorban azt mondta, hogy a péntek délelőtti sajtótájékoztatón ő is ott lesz.

Vasárnap indul a második forduló

Az előválasztás második fordulója október 10-én, azaz vasárnap reggel indul, és egy hétig tart. Az első fordulóban az egyéni képviselők-jelöltek személye már eldőlt, így csak az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltjére lehet majd szavazni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely, Dobrev Klára, Márki-Zay Péter