Ez a koncepció eddig nem nagyon kapott nyilvánosságot. Mint ahogy az sem, hogy a tervezett komplexum kilenc emeletes lenne – ez pedig meglehetősen kilógna a jelenlegi városképből.

Nem aggódik a polgármester

„A beruházóval valóban új települési szerződést kötne az önkormányzat, amely a fenti vállalásokon túl az új szakrendelő, a piac és a polgármesteri hivatal termálvizes fűtésre csatlakozását, illetve 250 millió forint megfizetését is tartalmazza, amit a kerület közösségi célú fejlesztésekre fordíthat” – mondta el a Népszava érdeklődésére Zugló szocialista polgármestere. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Gigaberuházás borzolja a kedélyeket

A lap azt követően kereste meg a 14. kerület első emberét, hogy a legfrissebb fejlemények szerint cirka a 250 milliárd forint értékű, új zuglói városközpontban (amelyben a tervek szerint lesznek lakások, irodák, és egy 12 ezer négyzetméteres pláza) kapnának helyet a fővárosi kormányhivatal helyiségei.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Elbontanák a piacot

Egy parázs hangulatú lakossági fórumon egyébként az is kiderült, hogy egy új koncepció szerint elbontanák a piacot, és ott hoznának létre egy új, közösségi teret. A polgármester azzal érvel, hogy a Bosnyák téri piac már amúgy is korszerűtlen.

Elvileg van garancia

„Így ahelyett egy újat építene az önkormányzat a jelenlegitől 50 méterre, a terület Bosnyák utca felőli részén. De a meglévő piacot csak akkor bontják el és adják át a munkaterületet a vállalkozónak, ha az új megépül” – érvelt a politikus.

Ingyen lenne a kerületnek

A piacot a fővárosi önkormányzat cége, a jelenlegi üzemeltető CSAPI építené hitelből, míg a mélygarázst és a városi teret Balázs Attila cége, így a kerületnek mindez semmibe se kerülne – tette hozzá Horváth Csaba. Egyúttal elismerte, hogy a vállalkozó csak addig hajlandó erre, amíg a saját projektje tart, márpedig azt 2025-re befejeznék.

Lényegében egy mini kormányzati negyed lesz

A beruházóval kötendő új szerződésről szóló előterjesztés márciusban kerül a képviselő-testület elé. A polgármester szerint a kerületnek jelentős bevétele származik majd az új negyedből – még akkor is, ha leginkább állami hivatalok és cégek költöznének be a negyedbe.

Túlárazott a területrendezés kerete

Várnai László, kerületi képviselő korántsem biztos abban, hogy ez a negyed Zugló érdekeit szolgálja. Szerinte az új település rendezési szerződés semmivel sem lesz több beruházói vállalás, mint a korábbiban. A 11,4 milliárdos összeg szerinte túlárazott, ráadásul ezek az utcáknak a rendbetétele beruházó elemi érdeke, hiszen ezeken közlekednek majd az irodaházak bérlői is.

Nem csak azon múlik, megépül-e időben az új piac

A politikus különösen veszélyesnek tartja a piac elbontását, leginkább abban ez esetben, ha mondjuk ez még az új létesítmény megnyitása előtt történik. Ugyanakkor az sem garancia, hogy egy másik piac meg tudja őrizni majd a hangulatot, s a korábbi vásárlókat.

Igazi monstrum lesz

A már említett lakossági fórumon ugyan sok szó esett a zöldfelületekről, ám azt igyekeztek nem kidomborítani, hogy a kiadott engedélyek szerint az épületek alatt többszintes mélygarázsokat alakítanak ki, ráadásul a lakó- és irodaházak kilencszintesek lesznek.

Azt építenek, amit akarnak

Így aztán a létesítmény jócskán kilóg majd – ugyanis a környéken jellemzően egy-két szintes házak találhatóak. A beruházást az Orbán-kormány kiemelt közérdekűnek minősítette, s lényegében szabad kezet adtak az építkezéshez.

Baráti kezekben a beruházás

A beruházást az Orbán vejével, Tiborcz Istvánnal baráti viszonyt ápoló Balázs Attila cége végzi, a koordinációs feladatokat pedig a fővárosi kormányhivatalt vezető Sára Botond főispánra, a 8. kerület korábbi fideszes polgármesterére bízták.

(Kiemelt kép: Google Street View.)