A budapesti Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Covid-intenzív osztályának munkatársai, egy videóban üzennek az országnak. Az egészségügyi dolgozók a karácsonyi időszakban is életeket mentenek, mindenkitől azt kérik, vegyék fel az oltást. Épp ma egy éve, hogy Magyarországon beadták az első koronavírus elleni vakcinát. A videót cikkünk végén tudod megnézni.

Üzennek a Covid osztály dolgozói

A Gottsegen kórház Covid-intenzív osztályának szakdolgozói a karácsonyi időszakban is dolgoznak. Most egy videóban mondják el, hogy hogyan tudnak nap mint nap szembenézni a halállal. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem adják fel

A videós bejegyzésben az ott dolgozó kardiológus szakorvosok egyike elmondta, nem adják fel, és a borzasztó fáradtság, illetve leterheltség ellenére is van egy-két kedves szavuk egymáshoz.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

„Nem szabad megszokni a rosszat”

„Boccaccio mondta a Dekameronban, hogy a legnagyobb vereség a világon megszokni a rosszat. Nem szabad megszokni a rosszat, mi nem adhatjuk fel” – mondta Szkupeny Johanna, a felnőtt intenzív terápiás osztály főnővér helyettese.

Orosz rulett

„Sajnos én azt gondolom, a Covid tényleg olyan, mint az orosz rulett, nem lehet tudni, hogy kinél mit vált ki”– fogalmazta meg az egyik főnővér, aki hozzátette, a mindennapjaik mind fizikailag, mind lelkileg rendkívül megterhelőek.

A lelke el tudjon menni

„Hoztam magammal egy szokást. Amikor valaki meghal, akkor én mindig kinyitom az ablakot. Hogy a lelke el tudjon menni. Azt üzenem mindenkinek karácsonyra, hogy az első, második, harmadik oltást vegyék fel. Hogy nekünk ne kelljen több ablakot nyitni” – mondta Kálmán Erika intenzív terápiás szakápoló.

A kollégáknak is üzentek

A Covid-osztály munkatársai üzentek a többi, Covid-helyzetben helytálló kollégának, valamint az összes egészségügyi szakdolgozónak, hogy minden körülmény ellenére továbbra is szeressék a hivatásukat, és sose adják fel, hiszen emberekkel foglalkozni a legszebb dolog a világon.

Oltakozás

A lakosságnak pedig azt az üzenetet küldik karácsonyra, hogy mindenképpen oltakozzanak. Az oltásokat Magyarországon egy éve az egészségügyi dolgozókkal és az idősotthonok lakóival kezdték, majd az idősekkel, a krónikus betegekkel, a rendőrökkel, katonákkal, az iskolai-óvodai dolgozókkal és a 60 év alattiakkal folytatták.

Már a kiskorúakat is oltják

Májusban és júniusban már a 12–18 éves korosztály előtt is megnyílt az oltás felvételének lehetősége. Idén augusztustól a megerősítő harmadik védőoltás is elérhető, és ma már a beoltottak több mint fele a megerősítő oltást is felvette. Mindezzel párhuzamosan már zajlik az 5–11 éves korosztály oltása is.

Oltási akcióterv

Januárra a kormány több oltási akciót is tervez, amikor a kórházi oltópontok mellett minden járási székhelyen lesz oltás, és a háziorvosok is oltanak majd. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A Covid osztály dolgozóinak videója

Kiemelt kép: Kálmán Erika, intenzív osztályos nővér – Forrás: Facebook