Mindannyian voltunk már olyan helyzetben, hogy egy ruhadarabot vagy kézműves tárgyat olyan gyorsan el akartunk készíteni, amilyen gyorsan csak tudtuk. Ennek oka lehetett a lelkesedés vagy akár egy szoros határidő is.

Arról viszont nem szabad soha megfeledkezni, hogy vannak olyan munkafolyamatok, amiket egyáltalán nem érdemes kihagyni a varrás során még akkor sem, ha szorít az idő, hiszen a végeredményen annyit tudnak rontani, hogy akár használhatatlanná is válik az adott darab.

Ilyen művelet a pihentetés is a textíliák esetében, különösen igaz ez az elasztikus anyagokra. Az online méterárubolt, a K-ELME oldalán póló anyagok, szabadidő ruhához való textilek is beszerezhetők, ezek között is vannak olyanok, melyeknek kell a pihentetés. Tipikusan ilyen például az elasztikus pamut jersey és az elasztikus futter. 

Mi is valójában a pihentetés?

Amikor egy anyagot megveszünk, főleg egy elasztikus típus esetén, érdemes legalább 24 órán keresztül nem kezdeni meg a vele való munkálatokat. Ekkor ugyanis megeshet, hogy még változik az anyag, esetleg zsugorodhat egy keveset.

Hogy ezt elkerüljük, az anyagot legalább egy napig összehajtva tároljuk, és nem nyúlunk hozzá, bármennyire is szeretnénk azonnal varrni belőle valamit.

Mi miatt van szükség a pihentetésre?

A gyártás során helytakarékossági és praktikussági szempontból minden elkészült anyagot szorosan feltekercselnek. Elasztikus anyagok esetében ez óhatatlanul azt jelenti, hogy kicsit megnyújtják a szövetet. De ez az állapot nem marad fenn azután is, hogy a tekercsről leveszik a kívánt méretű anyagot, hiszen a rugalmasságának köszönhetően igyekszik majd visszaugrani az eredeti méretébe. 

Amennyiben nem várjuk ki ezt az időt, és kapkodva nekiállunk a frissen letekert anyaggal dolgozni, akkor nem biztos, hogy elérjük a kívánt hatást.

Az egy szerencsésebb eset, ha egy webshopból, például a K-ELME oldaláról rendeljük meg a feldolgozni kívánt szöveteket, hiszen ilyenkor szinte garantált, hogy a postán töltött idő alatt lejár a pihentetés is. Ilyenkor pedig nem fordulhat elő, hogy a saját türelmetlenségünk okozza a csalódást a végeredményben.

Mi történik, ha nem pihentetjük az anyagot?

Amennyiben túl hamar állunk neki a feldolgozásnak, és nem hagyjuk meg az időt arra, hogy az anyag a megfelelő állapotba álljon, akkor az is megeshet, hogy a leszabott állapotban fog zsugorodni, vagy akár kész állapotban fogja megváltoztatni az alakját, emiatt pedig a remekül megvarrt tárgy vagy ruha akár teljesen deformálódhat is. Szoknyák esetében ez nem mindegy!

Amin még sok múlik: a beavatás

A beavatás egy fontos lépés a textiliparban, amely segít megtartani az anyag minőségét, és megakadályozni a későbbi deformálódást. A beavatás során az anyagot előzetesen előkészítjük a varráshoz, úgymint áztatjuk , vasaljuk, stb. A beavatási folyamatot az anyag saját tulajdonságai, mint például a hőmérsékleti határ, a feszültség, a nedvesség, szabályozzák.

Az anyag áztatása a beavatás része, amely segít eltávolítani a feszültséget, és egyenletesen eloszlatja a nedvességet. Az áztatásnak köszönhetően az anyag könnyebben formázható, és csökkenti a varrás során fellépő deformálódásokat. A vasalás is fontos, mert eltávolítja a ráncokat és egyenletesebbé teszi az anyag felületét.

Ha a beavatási folyamatot helyesen végezzük, akkor az anyagot könnyebben formázhatjuk, és kiküszöböljük a  a varrás során és után esetlegesen fellépő deformálódásokat.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.