Napjainkban talán a különféle kamerarendszerek jelentik a biztonságtechnika világában az egyik legnagyobb információforrást. Gyakran találkozhatunk velük a hétköznapok során a bankokban, repülőtereken, bevásárlóközpontokban, irodaépületekben. A biztonsági kamera rendszer, vagy videó megfigyelő rendszer (CCTV) műszaki paraméterei napjaink robbanásszerű technikai fejlődésének köszönhetően jelentősen feljavultak.

Emellett azonban számos hasznos tulajdonsággal rendelkezik, nem véletlen tehát töretlen népszerűsége az állami- vagy magánszektor vezetői körében. Összegyűjtöttük a legfontosabb érdemi tudnivalókat, amelyek rávilágítanak a korszerű CCTV kamera rendszerek kínálta lehetőségekre.

Mit is jelent pontosan a CCTV elnevezés?

A CCTV az angol Closed Circuit Television elnevezésből fakad – magyarosan úgy lehetne nevezni, hogy zártláncú kamera rendszer. A kifejezés a működési elvére utal, az internet korában azonban ez mára kicsit elavulttá vált. A lényege, hogy a rendszer kamerái a felvett képet videójellé alakítják át, majd ezeket zárt úton eljuttatják a monitorig és a képrögzítő berendezésig. Az „élő adást” csakis azok tekinthetik meg, akiknek erre feljogosultságuk van.

A helyi számítógépes hálózatoknak köszönhetően már nem csupán televízióról, hanem akár okostelefonról, táblagépről vagy számítógépről is követhetjük az eseményeket. Az interneten keresztül belépünk a zárt láncú rendszerbe, és megtekinthetjük az aktuális élő képeket, vezérelhetjük a kamerákat, és még az adatbázisban is kutakodhatunk a rögzített felvételek között.

Hogyan működik egy CCTC kamera rendszer?

A biztonsági kamera rendszerek legfontosabb eleme a kamera, amelyek képfeldolgozó egységei a CCD, valamint a CMOS vezérlők. A készülék típusától függően a műszaki paraméterek igen széles skálán mozognak. A CCTV kamera rendszerekben felhasznált készülékeket tekintve megkülönböztethetünk:

  • normál dobozos (box) kamerákat,
  • fix objektíves kompakt kamerákat,
  • cső- illetve panel kamerákat,
  • dome és speed dome kamerákat.

Milyen egyéb elemek szükségesek egy CCTV kamera rendszerhez?

A kamerákat többnyire falra és oszlopokra szerelik fel, így értelemszerűen szükség van különféle kameratartó szerkezetekre – kültéri kameráknál még védőházra is. A minőségi képhez (fényviszonyok, látószög, részletes megfigyelés, kiterjedt térfigyelés stb.) elengedhetetlen a megfelelő objektív használata. Ezen felül szükség lesz még a képeket megjelenítő biztonságtechnikai monitorokra, videó jelfeldolgozókra, illetve képrögzítőkre.

Melyek a leggyakoribb felhasználási területei a CCTV kamera rendszernek?

Lopáskárok megelőzése: a cégek és vállalatok vezetői elsősorban a betörések megelőzése érdekében telepítenek CCTV kamera rendszert, de az alkalmazottak is megfigyelésére is használják.

Ipari/gyártási folyamatok monitorozása: a különféle berendezések és gépek optimális működésének az ellenőrzésével jelentős anyagi károk előzhetők meg. Ha észlelünk valamilyen rendellenes eseményt, gyorsan közbeléphetünk, még mielőtt nagyobb problémák alakulnak ki.

Beléptető rendszerrel kombinálva: a CCTV kamerák egy beléptető rendszerrel összekapcsolva remekül alkalmazható a gyalogos, valamint a gépjárműforgalom ellenőrzésére. A SMARTme Building Technologies Kft. által telepített forgó villás beléptető rendszer/CCTV kamera rendszer kombinációt használják például a Magyar Televízió Zrt. telephelyén is, ahol már több, mint egy évtizede látja el kiválóan feladatát.

Ha biztonságot szeretnénk építeni vállalkozásunk számára, gyakorlatilag kikerülhetetlen lesz egy CCTV kamera rendszer telepítése. A vagyonvédelmi cégek szolgáltatásaik között a biztonsági kamera rendszerek korrekt áron elérhetőek, így minden vezetőnek érdemes megfontolni a használatát.

A korszerű biztonsági kamerák éjszakai üzemmódban is működtethetők (infra LED beépítésével, vagy hőkamerával), egyesek pedig számos intelligens funkcióval is rendelkeznek.

A klasszikus analóg kamerákat napjainkban az ún. IP kamerák váltották le, amelyek sokkal részletgazdagabb képet adnak, és messze túlszárnyalják a hagyományos TV szabvány képfelbontási és -minőségi korlátait. A képtovábbítás egy IP alapú számítógép hálózaton át történik, a kamerák és a rögzítők közötti kapcsolatot általában kábelezéssel oldják meg a szakemberek. Azonban egyre nagyobb igény mutatkozik a vezeték nélküli megoldásokra.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Ha Ön is szeretne ilyent Budapest környékének egyik legismertebb hírportálján, amely a forgalmas napokon már Magyarország legolvasottabb 15 top hírportáljának elit klubjában van, akkor kattintson ide!