Az eseményen kiderült az is, hogy jövő héten, szombat délután újabb tüntetés lesz, ugyanitt, ugyanebben az időben. Több, a hatalom által kirúgott pedagógus is a színpadra állt.

Alapjogok sérülnek

„A diákok alapjoga sérül ma Magyarországon. Mi valamennyien mindent megtettünk azért, hogy ezt megváltoztassuk. 2022 az akciók éve volt, március óta folyamatosan sztrájkolunk” – mondta Szabó Zsuzsanna a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke azon a tüntetésen, amelyet A Klebelsberg Központ Bajcsy-Zsilinszky úti épülete előtt tartottak szombaton.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Aki tanítani megy, az a szegénységet választja

Az érdekképviseleti vezető azt mondta, úgy tűnik, ez sem elég ahhoz, hogy a kormány megoldásokat és jövőt mutasson, csak annyira képes, hogy fenyegesse a tanárokat és Brüsszelre mutogasson. Az oktatási rendszert szerinte már csak a pedagógusok hivatástudata tartja életben. „A szegénységet választja ma, aki pedagógusnak megy, ezért se választják a fiatalok ezt a pályát” – fogalmazott.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Vidéken könnyebben megy a megfélemlítés

„Pintér Sándornak nem volt ideje átvenni a petíciónkat, de a tanárokat kirúgdosni igen”  – utóbbit már a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének képviselője mondta. Nagy Erzsébet szerint véletlenszerűen választották ki az elbocsátott pedagógusokat, volt köztük, aki 9 óráját nem tartotta csak meg. Vidéken sok településen nincsen másik iskola, nincsen másik munkahely, ezért sokkal könnyebben sakkban tudják tartani a tanárokat. 

Ekkor folytatják

Ha viszont a szülők nem engedik a gyerekeket iskolába, akkor nem kell tanítani és igazolni sem, ezért azt javasolja, hogy jövő héten csütörtökön általános sztrájkot tartsanak, nem csak a tanárok, de a szülők is. December 9-én újabb tüntetést tartanak. „Amit csinálnak, az hazaárulás” – ezt már egy olyan szülő mondta, akinek gyereke a Karinthy Gimnáziumba jár.

Akár a szülők összedobják a pénzt

„Nem lehet az, hogy végzős biosz-faktosoknak elveszik a tanárukat, hogy francia, vagy spanyol-szakos tanárok félbehagyják a tanulmányaikat. Ha kell, a szülők finanszírozni fogják a kirúgott tanárokat, hogy tovább taníthassák a gyerekeiket” – számolt be a karinthys szülők terveiről képviselőjük. 

Kit fogunk tanítani?

„Tőlem nem a hivatásomat vették el, hanem a teljes magyar jövőképemet! Miért van az, hogy több száz tudós, diák gyorsabban hagyja el az országot, mint egy süllyedő hajót. Lassan nem az a kérdés, hogy ki fog tanítani, hanem hogy kit fogunk tanítani” – hangoztatta az Eötvös József Gimnáziumból kirúgott tanára.

Csatlakozzon a vidék is

Kapin Lilla felszólította a vidéki iskolák pedagóugsait, hogy álljanak a tiltakozók mellé és harcoljanak együtt, mert oktatás nélkül nem lehet magyar polgári társadalom. A rendezvény végén mind a 13 kirúgott tanárt a színpadra hívták a Kölcsey, a Karinthy, az Eötvös és a Vörösmarty Gimnáziumból.

Az ellenállás folytatását kérték

Közülük Palya Tamás, a Kölcsey volt tanára felteszi a kérdést: „Kinek volt jó ez? Jól járt a mi kirúgásunkkal a közoktatás?” – kérdezi meg a szülőket, a tanárokat és a diákokat is. Mind a 13 tanár üzent néhány mondatban a diákoknak, a szülőknek és a kollégáiknak is – megköszönték a kiállásukat és az ellenállás folyatását, kiterjesztését kérik – derül ki a hvg.hu beszámolójából.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Több ezren tüntettek

MTI/Balogh Zoltán

Pedagógusok a színpadon

Budapest, 2022. december 3. Kapin Lilla elbocsátott pedagógus és Solymoss Miklós, az Eötvös József Gimnázium tanára a Tanárok a Tanárokért, a Pedagógus Egység és a Tanítanék Mozgalom által szervezett tüntetésen Budapesten, a Klebelsberg Központ elõtt 2022. december 3-án. MTI/Balogh Zoltán

(Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán.)