Heves viták kísérték az új közoktatási törvény bevezetését. Most kiderült, hogy hányan hagyták ott munkahelyüket. A kormány szerint a pedagógusok 99 százaléka maradt.

Két pesti kerület lett a rekorder

A Közép-Pesti Tankerületben mondott fel a legtöbb iskolai dolgozó idén: csak szeptemberben 103 tanár – hangzott el szombat este az RTL híradójában. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Tüntetések kontra igazságosabb bérezés

Júliusban fogadta el az Országgyűlés az úgynevezett „státusztörvényt”. Többször demonstráltak ellene. A tiltakozók szerint nehéz helyzetbe hozza ugyanis a tanárokat. A kormány viszont úgy látja, igazságosabb bérezést biztosít.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Ezek a pontos számok

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, október elején a Magyar Nemzetnek azt mondta, 1205 pedagógus döntött úgy, hogy elhagyja a pályát az új jogállás miatt. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője, Nagy Erzsébet szerint 2150-en vannak összesen, akik távoztak a rendszerből.

Nyilatkozni kellett, folytatják-e a munkát

Azt is kiderítették, hogy mely tankerületekből jöttek el a legtöbben idén. A Közép-pesti Tankerületi Központ iskoláiból szeptemberben, amikor arról nyilatkozhattak a tanárok, hogy folytatják-e a munkát a státusztörvény feltételei mellett. Ezen tankerület foglalja magában a 13. és a 14. kerületet.

A belvárosi kerületekben is voltak felmondások

Itt 103 pedagógus mondott fel. Idén összesen 160-an, ebben benne van a nem pedagógus munkakörben dolgozók száma is. Ilyenek például a pedagógiai vagy gyógypedagógiai asszisztensek. A Belső-Pesti Tankerületből szeptemberben 41 tanár jött el, összesen 115-en mondtak fel.

Csak több százan távoztak a fővárosban

A vidéki tankerületek közül arányaiban az Érdiben a legrosszabb a helyzet. Szeptemberben 47-en, összesen pedig 98-an jelezték, hogy nem kívánják folytatni. Budapesten a tanév elején legalább 319 tanár, idén pedig összesen 647 iskolai dolgozó mondott fel.

Volt, ahonnan nem érkeztek számok

A szakszervezet a Külső-pesti Tankerületi Központtól nem kapott adatokat. Az oktatásért is felelős Belügyminisztérium az üggyel kapcsolatban azt közölte a csatorna érdeklődésére, hogy a pedagógusok több mint 99 százaléka az új jogviszonyt választotta.

139 ezren dolgoztak tavaly tanárként

Szeptember óta pedig már 863 új pedagógus létesített jogviszonyt az új törvény alapján. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nyilvántartása szerint tavaly 139 ezer pedagógus volt alkalmazásban a közoktatás intézményeiben. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A csatorna összeállítása itt tekinthető meg

(Kiemelt képünk a Tanítanék Mozgalom Facebook-oldaláról származik.)