A rengeteg baleset miatt változhat a gyalogosátkelők szabályozása. Budapesten történtik a balesetek fele.

A gyalogátkelőhelyek szabályozásával egy több mint harmincéves törvény foglalkozik, ami mára elavult – erre a megállapításra jutott az Országgyűlés gazdasági bizottságának közlekedési albizottsága – írja az Infostart. A bizottság megtárgyalta Székely Sándor független országgyűlési képviselő úgynevezett Zebraminimum-javaslatát. Ezt követően Bánki Erik, a bizottság elnöke javasolta az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak, hogy vizsgálják felül a gyalogos átkelőhelyek szabályozását.

Székely Sándor tavaly decemberben kezdeményezte egy eseti bizottság létrehozását, illetve ez év elején tett javaslatot a Zebraminimum megalkotására, ami többek között a jelenlegi jogi szabályozás felülvizsgálatát, a KRESZ módosítását is tartalmazza.

Székely azért nyújtotta be javaslatát, mert az adatok szerint rengeteg baleset történik a gyalogátkelőkön; tavaly például 984-et regisztráltak, a felét a fővárosban.

A javaslat része többek között:

  • felmérni az országban található gyalogátkelőhelyek műszaki állapotát, minőségét,
  • a közúthálózat, azon belül is a gyalogátkelőhelyek felelősségi és tulajdonosi jogkörökére vonatkozó új szabályozás megalkotása
  • a főváros és a kerületek közötti feladatmegosztás új szabályozásának kidolgozása, tekintettel a gyalogosátkelőhelyek karbantartására,
  • megvizsgálni új technikai megoldások (okoszebra) felhasználási lehetőségét.

Kiemelt kép: okoszebra