Felülvizsgálják azt a rendszert, amely sms-ben hívja be a oltásra a pácienseket – ezt mondta péntek reggel Orbán Viktor. A miniszterelnök elismerte, hogy nagyon sok a hiba van az adatokban, emiatt keletkezett nem kis kavarodás, a rendszert egy rövid időre le is állították.

Adatalapú behívó

A háziorvosoknál eddig személyes ismertség alapján történt az oltás, most azonban a tömeges oltással át kell állni az adatalapú oltásra. „Itt előfordultak hibák, ezért egy külön operatív csoport állt fel, hogy kijavítsa ezeket a hibákat. Előfordulhatott, hogy olyan embereket hívtak be, akik egyszer már kaptak vakcinát, vagy megváltozott a lakhelyük” –mondta a miniszterelnök. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el

Sokat kell utazni

A BudaPestkörnyeke.hu-nak is több olvasó jelezte, hogy annak ellenére, hogy Pest megyében él, máshová kapott behívót. Volt olyan olvasónk, akinek több mint 100 kilométerre kellene utaznia ahhoz, hogy megkapja a koronavírus elleni vakcinát.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Megváltozott lakhely

Orbán Viktor péntek reggel ezt azzal indokolta, hogy a hiba abból is keletkezhetett, mert sokan elköltöztek korábbi lakhelyükről, a rendszer viszont ezt nem követte, így történhet meg, hogy nem oda kapják a behívót, ahová valójában menniük kellene.

Téves sms-esek

Több olvasónk jelezte, hogy kapott sms-t, miközben már múlt héten megkapta a háziorvosnál az oltást. Erre a hibára is kitért péntek reggel Orbán Viktor, azt mondta, ezt is korrigálni fogják.

„Forró drót”

A miniszterelnök elmondása szerint a pénteki operatív törzs ülésén megkérte Müller Cecíliát, hogy hozzanak létre egy olyan vonalat, amelyen közvetlenül lehet jelezni a rendszerrel kapcsolatban felmerülő hibákat.

Lesz egy telefonszám

Orbán Viktor még nem tudta megmondani, mely telefonszám lesz ez, de azt ígérte, Müller Cecília minden nap „be fogja mondani”.

Tömeges oltás

A napokban írtunk arról, hogy ismét változtattak az oltási terven. A 60 év alatti krónikus betegek ezentúl nem a háziorvosnál, hanem az oltópontokon kapják meg az AstraZenecát. Ehhez 74 ezer embert hívnak be, sms-ben. Most ezt a rendszert állították le.

Változik a 2. oltás időpontja

A Pfizer és AstraZeneca vakcinák második oltását, előbbi esetében 35 napos, utóbbi esetében 12 hét különbséggel adják be. Erre lehetőség van az ütemezett szállítások fényében. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el

Ez az új menetrend

Folytatják a regisztrált idősek oltását, amire 3 vakcinát tudnak felhasználni:

  • a háziorvosok megkapják a 250 ezer kínai vakcinát: praxisonként átlagosan 45 fő oltására lesz elegendő
  • 30.800 Moderna vakcinát is kiosztanak a 60 év felettiek oltására a háziorvosoknak (első oltások)
  • 10 ezer adag Moderna jut az eddig kimaradt idősotthonokra és egészségügyben dolgozóknak (első oltások)
  • 10 800 adag Moderna vakcina pedig megy az idősek otthonának második oltására
  • A napokban érkezett 114.600 adag Pfizer vakcinát kiszállítják a kórházi oltópontokra
  • A praxisok arányában és regisztrált oltakozók arányában kapják a megyék, a háziorvosok és a kórházak ezeket a vakcinaszállítmányokat.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt