A megszűnés veszélye fenyegeti a szentendrei Barcsay Jenő Általános Iskola tagintézményeként működő csobánkai általános iskolát! A hírt egy aggódó, de tenni akaró szülő osztotta meg a közösségi oldalon nem sokkal ezelőtt. A mostani helyzetben úgy tűnik, hogy számos pedagógus fog felállni pénteken az iskolából, ami nagy eséllyel az intézmény végét jelenti. A szülők szeretnék megmenteni a sulit.

A megszűnés határán

„Kedves Szentendreiek! Szeretném, ha tudnának róla, hogy a szentendrei Barcsay Jenő Általános Iskola tagintézményeként működő csobánkai általános iskolát ismét a megszűnés veszélye fenyegeti – kezdte bejegyzését a Facebookon egy aggódó szülő. – Nagyon sokan nagyon sok energiát tettünk az iskolába azért, hogy működni tudjon, meg sem próbálok felsorolni mindenkit, nem is tudnék. Ezek az erőfeszítések és eredmények egyik napról a másikra köddé lehetnek. A tanáraink egy hónapot küzdöttek azért, hogy a fizetésük meghaladja egy pótlékok nélküli pénztáros fizetését, sikertelenül.” A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Távozni fognak a pedagógusok

A mostani helyzetben úgy tűnik, hogy számos pedagógus fog felállni pénteken az iskolából. Ez nagy eséllyel a csobánkai iskola végét jelenti. Újrakezdődik az a folyamat, amit már egyszer átélt ez a közösség. A környékbeli iskolák is telítettek és tanárhiányban szenvednek, és senki nem akarja majd fogadni a gyerekeket.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Nem dönthetnek semmiről

A szülő leírta, hogy a kialakult helyzetben harmadmagával ellátogatott a Tankerületbe és egy nagyon tanulságos beszélgetés részesei voltak. „Maradjunk annyiban, hogy a közoktatás jelenleg olyan szinten központosított, hogy nem csak az Önkormányzat önkormányzati jogkörét vették el, de még egy tankerületi felsővezető sem dönthet semmiről!” – fogalmazott.

„Kampec”

 „Lejött az Excel, benne a számokkal és a csobánkai iskolának kampec, ez ilyen egyszerű” – tette hozzá.

A szülők mentenék meg az iskolát

A szülők nem adják fel, és ahogy írták, utolsó szalmaszálként szeretnének belekapaszkodni bármilyen megoldásba. Úgy érzik, a politikusoktól nem számíthatnak megoldásra, így az jutott eszükbe, hogy alapítványi formában legalább ezt a tanévet ki kellene húzni valahogy, hogy legyen több idő intézkedni.

Ez lehet a megoldás

„Ha lenne 50-100 olyan szülő, támogató, aki jövő nyárig hajlandó lenne havi 10-20 ezer forinttal támogatni az iskola fennmaradását, talán működne” – írta Kun László.

Nincs más lehetőség

Az egyik hozzászóló szerint „itt az új egyedüli lehetőség az, hogy az iskola a tanárhiány miatt bezár, meg a többi is, aztán a szülők tömegesen mennek be a tankerülethez, esetleg a minisztériumba, ott kiabálnak és verik az asztalt, esetleg nem csak békés eszközökkel élnek. Sajnos nem látok más lehetőséget. A tanárok most annyit tehetnek, hogy nem írják alá az új szerződésüket.”

„Tudatos az oktatás szétverése”

„Az oktatás szétverése a kormányzat részéről teljesen tudatos. Alattvalókat kell nevelni, ez biztosítja a NER megmaradását. Piacképes tudás és nyelvtudás káros, mert ez esetben el tudnának menni külföldre és nem maradna, aki eltartja a nyugdíjasokat. Az akkumulátor gyárban dolgozónak nem kell okosnak lennie. Amíg ezt a társadalom, most éppen a tanárok és szülők nem ismerik ezt fel és nem borítják fel az asztalt, ami egyébként szükségképpen csak jogszerűtlenül tehető meg, ez nem fog megváltozni” – írta egy másik kommentelő.

Péntekig nyilatkozhatnak a pedagógusok

A tanévkezdés legfontosabb kérdése az volt, hogy a tavalyi demonstrációk és a nyáron megszavazott státusztörvény után lesz-e elegendő tanító, tanár. Előzetesen országszerte ötezren jelezték, hogy a törvény elfogadása után fel fognak mondani.  A jogszabály szerint a pedagógusoknak szeptember 15-től 14 napjuk van arra, hogy nyilatkozzanak, ha nem akarják aláírni az új szerződésüket. A határidő pénteken jár le.

16 ezer pedagógus biztosan hiányzik

A tanév kezdetekor a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke már jelezte, hogy hogy országszerte már közel 16 000 pedagógus hiányzik a rendszerből. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: veszélyben a csobánkai iskola! Fotó: