Országos pedagógussztrájkot tartanak ma. Összesen 460 intézményben szerveztek szerdára tiltakozást, ebből 119-ben polgári engedetlenkedtek. A tiltakozás Budapesten reggel élő lánccal kezdődött. Majd a Margit híd elfoglalálával folytatódott. 19 órától a Kossuth téren megkezdődött a tüntetés.

21:40 – Újra tüntetnek

Scherman Fruzsina, az Adom Diák mozgalom alapítója áll a színpadra. „Pintér Sándor miniszter úrnak jelentem, az osztály létszáma több, mint 40 ezer fő! De a megbecsültség hiányzik” – kezdi beszédét az aktivista, aki október 23-ára tűzi a következő demonstráció időpontját. „Addig tiltakozunk, amíg nincsen változás. Találkozzunk október 23-án, délután négykor a Széchenyi téren!”

21:30 – Nagy Ervin is beszédet mond

Nagy Ervin színész az RTL-en futó A tanár című film főszereplője. Most ő is beszédet mondott, azzal kezdte, hogy ő csak egy tanár a tévéből és százszor, ezerszer, milliószor kiállnak a tanárokértakiket szent állatoknak nevez. Majd az 1990-es politikusi generációt szólítja fel, hogy kaparják magukból elő az embert. Legyenek államférfiak és ne politikusok. Kaparják magukból elő azt az embert, amikor flaner ingben még értettek az emberek nyelvén.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

21:10- noÁr a színpadon

Molnár Áron, alias noÁr, aki az esemény egyik szervezője, azt mondta, a diákcsoportok turistaként a parlamentbe, a minisztériumokba és a tankerületekbe látogatva is demonstrálhatnak. „A kirúgott tanárok visszavételéig, a bérek rendezéséig és a sztrájkjog visszaszerzéséig nem állnak meg, ha kell, forradalmat csinálunk”

21:05- Péterfy Bori a színpadon

Péterfy Bori igazi fesztiválhangulatot varázsolt a Parlament elé, és annyira felszabadult a fellépés során, hogy a közönség közé ugrott.

Többen fogták az énekesnőt

21:00 – 40 ezer ember van kint

A BRFK legfrissebb becslései szerint a téren és a környező utcákban levők létszáma bőven meghaladta a 40 ezret: háromnegyedük 20 év alatti.

20:30 – Tömeges munkabeszüntetés

„Eljött az idő. A pedagógusok ügye nem csak a tanár, diákok, szülők ugye. Ez mindannyiunk ügye. Ha nem sikerül, mind elbukunk. Egy jövő nélkül ország leszünk. Ezért felszólítunk minden szakszervezetet a tömeges munkabeszüntetésre. A jövőért, az oktatásért, az egyetlen esélyünkért” – mondta Pilz Olivér

20:10 – „Kockásingesek” a színapdon

A 2016-ban indult „kockásinges” tanári tiltakozások egyik ismert arca, Pilz Olivér, a Miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára és Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom alapítója áll a színpadon, akit a polgári engedetlenség miatt szintén elbocsátott a tankerület a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból. 

20:00 – A szülők is felszólaltak

Marton Viki, tanár, illetve háromgyerekes anyuka, a Szülői hang csoport képviselője a színpadon. Beszédében a pályaelhagyó tanárokat gyászolja, a „magyar közoktatás halott, de ezt nem engedhetjük.” Szerinte a szülők dolga összefogni és kiállni a tanárok mellett. „Ma is sikerült, a Holdról is látszott.”

19:26 – Nem áll meg a metró

A BKK Infó azt írja, az M2-es metró nem áll meg a Kossuth téren. A hatósági zárás miatt 18:50-től érvényes a változás és visszavonásig tart.

A tüntetők a beszédeket hallgatják

Forras: BudaPestkörnyeke.hu

19:18 – A Holdról is

Jámbor András, a 8. kerület országgyűlési képviselője egy látványos fotót posztolt a Kossuth téri tömegről. Valószínűleg a parlamenti irodájából készítette. Ezt írta hozzá: „A Holdról is?”

Forrás: Facebook/Jámbor András

19:15 – Rajztanárok zenélnek

A Kossth téri színpadon lép fel egy rajztanárokból álló együttes. Vidám dalokat játszanak, a tömeg folyamatosan tapsol neki. Az együttes frontembere meghatódva köszöni meg, hogy ennyien jöttek ki tüntetni.

18:55 – Megtelt a Kossuth tér

Mgtelt tüntetőkkel a Kossuth tér. Még a Jászai Mari tér felőli oldalán van hely, de az emberek nem nagyon tudnak beljebb menni. A tiltakozások jelképét – egy felkiáltójelet – vetítették ki a téren felállított színpaddal szemben lévő épületre.

18:45 – Áll a színpad

A Kossuth téri tüntetés szervezői már túl vannak a hangpróbán, a színap és készen áll. 19 órakor koncerttel indul a tiltakozás. Fellép a Kiscsillag zenekar, majd Péterfy Bori jön. Noár a tervek szerint 20 órakor mond beszédet, de már most csúszásról beszélnek a szervezők, akik fele ekkora tömegre számítottak.

Forrás: Facebook/Tanítanék

18:20 – Kossuth tér

A Kossuth téren 19 órakor kezdődik a tüntetés, jelenleg pár százan gyülekeznek és közben folyamatosan érkeznek a tüntetők a Margit híd felől. A szervezők megafonba bemondják, hogy mindenki menjen a színpad túloldalára, mert rengetegen érkeznek még. A szervezők azt is bemondták, hogy nem jár 2-es villamos.

Leállt a forgalom

Délután 17 óra körül elkezdődött a Margit híd elfoglalása, amelyet a Grund diákmozgalom szervezett. A demonstrációt bejelentették, azt a rendőrség tudomásul vette. Több ezer tiltakozó érkezett a hídra, az autós forgalmat azonnal le is állították.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Leállt az adatforgalom

18 óra körül már annyian voltak a hídon, hogy teljesen telítődött a mobilhálózat, leállt az adatforgalom. Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere is a tüntetők között van, Facebook oldalán azt írja, megtelt a híd demonstrálókkal.

Wittinghoff Tamás fotója

Forrás: Facebook

Rengetegen vannak

18 őra körül gyakorlatilag megtelt a Margit híd és a Jászai Mari tér környéke, több ezer fős lehet a tömeg. A Nyugati pályaudvar felől érkezőknek a szervezők azt mondták, a híd és a Jászai Mari tér megtelt, aki nem szereti a tömeget, menjen a Kossuth térre.

A villamosvezető is a tüntetőkkel van

Az utolsó villamos vezetője, amely még át tudott menni a hídon, kiszólt a tüntetőknek, hogy „Hajrá diákok, hajrá tanárok, tietek a jövő”.

A tünetők a villamossíneken álltak

Forrás: BudaPestkörnyeke.hu

Baranyi Krisztina is tüntet

Baranyi Krisztina, a 9. kerület polgármestere is a tömeggel vonul. Facebook oldalán azt írja, már a Kossuth tér felé tartanak, aki teheti, csatlakozzon hozzájuk.

Baranyi Krisztina fotója

Forrás: Facebook