Olyan sok volt a hétvégén bejelentett vihar, hogy több embert is át kellett csoportosítani vidékről a fővárosba. A hivatalos álláspont szerint ennek nem volt köze a létszámhiányhoz.

Komoly nehézségek

A katasztrófavédelemnek is komoly nehézségeket okozott a hétvégi vihar. Az ATV Híradó úgy tudja, több ember is át kellett vezényelni vidékről a fővárosba. Kiderült: a készenléti feladatot ellátó beosztásokban a feltöltöttség jelenleg 91 százalékos. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Levezényelték

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője azt mondta, hogy a készenléti feladatokat több mint 7 ezren látják el az OKF kötelékében, többségük tűzoltó. Hozzátette, a hétvégi súlyos vihar miatt átcsoportosításokat kellett végrehajtani, amit a főigazgatóság gond nélkül levezényelt.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Túl sok volt a bejelentés

A létszámhelyzet így nem befolyásolta a vihar miatti beavatkozást, hiszen elegendő számmal rendelkezésre álltunk. Nem azért kellett Budapestre vezényelni még tűzoltókat, mert kevés tűzoltó lenne, hanem mert olyan sok bejelentés érkezett Budapestről. A szombat hajnali vihar a fővárost érintette a legjobban – hangsúlyozta a szóvivő, kiemelve, hogy a katasztrófavédelmi oktatási központban évente kétszáz újonc tűzoltó végez és áll szolgálatba.

Hiányzik a tűzoltók tizede

Az atv.hu úgy tudja, a jelenlegi 9 százalékos állományhiány a 7 ezer készenléti feladatot ellátó dolgozó esetében nagyjából 690 embert jelent, azonban a hivatásos tűzoltók független szakszervezete szerint ez a szám szétszer nagyobb.

Kétszer ennyien is lehetnek

Utóbbival kapcsolatban Salamon Lajos elmonda: a szakszervezet adatai szerint valójában 20 százalék körüli a hiány. A szakszervezet elnöke rámutatott, a két számadat eltérését az adja, hogy adott esetben egy parancsnokságon belül egy tűzoltó több feladatot is ellát.

Kevés a sofőr is

„Párhuzamosítások jöttek létre, magyarul van olyan gépjárművezető, akinek egyszerre két járművet kellene vezetnie, de ez fizikailag képtelenség. Ezért gyakorlatilag az van, hogy ha az egyik járművel kivonul, akkor a másik az le van mondva, tehát amíg vissza nem érkezik, nem lehet újra rendszerbe állítani” – emelte ki Salamon Lajos. A szakszervezeti elnök végezetül hozzátette azt is, további probléma, hogy folyamatosan növekszik a katasztrófavédők átlagéletkora, ami jelenleg körülbelül 35-38 év.

Biztosítók szerepe nő

A péntek éjjeli, a fővárosban és az agglomerációban vihart követően a tűzoltók után hétfőtől a biztosítók veszik át a szerepet – várhatóan többmilliárdos nagyságrendben érkeznek majd kárbejelentések a társaságokhoz még akkor is, ha a mostani heves zivatar ezúttal nem párosult tetőket megbontó heves széllökésekkel.

Ez okoz károkat

A legnagyobb károkat így a hihetetlenül gyorsan lehulló csapadék, illetve a várost és környékét szinte nappali fénnyel elárasztó villámok okozták. A biztosítók ezúttal is megerősített kárrendezési kapacitással várják a panaszbejelentéseket, amelyek megtételére a kár bekövetkeztét követő 2 napon belül van lehetősége a biztosítottaknak – írja az Index.

Nagyobb károk

A következő napokban a biztosítói közlésekben megjelenő összeg lényegesen nagyobb károkról fog szólni, mint amit a biztosítók végül ténylegesen kifizetnek. Ennek oka az, hogy a viharok utáni pillanatképet a biztosítottak kárbejelentései alapján számolják, akik a kár bekövetkeztekor nincsenek tudatában annak, hogy a helyreállítás végül is mekkora összegbe kerül.

Ha a pincében keletkezik kár

A lakásbiztosítási fedezetek nem, vagy csak korlátozottan térítik a föld alatt lévő helyiségekben – pincékben – lévő vagyontárgyakban keletkezett károkat. Miután a csapadékvíz lefelé keresi az utat, a pincék elárasztása 1-1 heves eső nyomán sokkal gyakoribb. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció